Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 desember 2020 02:00
Del på Facebook

1879: 75 mennesker mistet livet da en jernbanebro utenfor Dundee i Skottland raste sammen under et passasjertog. Tay Rail Bridge var verdens lengste jernbanebro da den ble innviet i juni 1878. Jernbaneingeniøren Thomas Bouch, som hadde konstruert broen, ble adlet av dronning Victoria for sin imponerende bragd. Om ettermiddagen den 28. desember 1879 brøt en voldsom storm løs i området. Litt etter klokken 19, idet et passasjertog krysset broen på vei fra Edinburgh til Dundee, kollapset det 30 meter høye reisverket. Toget styrtet ned i den iskalde Tay-fjorden under, og alle om bord omkom. En gransking konkluderte med at broens konstruksjon var for svak til å tåle så store vindstyrker som den var blitt utsatt for den fatale kvelden. Sir Thomas Bouch døde som en knekket mann mindre enn et år etter katastrofen.

1895: Verdens første kinoforestilling fant sted i Le Salon Indien du Grand Café i Paris. Arrangører var brødrene Lumière, og publikummet som strømmet til det trange lokalet var det første i historien som betalte for å se en fremvisning av levende bilder. Blant de ti filmsnuttene som sto på programmet (hvorav ingen varte lenger enn 50 sekunder) var «Arbeiderne forlater Lumières fabrikk i Lyon». Filmen var laget samme år og blir gjerne regnet som tidenes første. Allerede året etter ble film vist offentlig for første gang i Norge, på Circus Varieté i Kristiania. Visningen var også den første i Skandinavia. Begivenheten foregikk i regi av de tyske kinopionerene Max og Emil Skladanowsky, som forbløffet publikum ved å vise ni korte filmopptak på et medbrakt lerret.

1999: Saparmurat Nijasov ble utropt til president på livstid i Turkmenistan. Nijasov hadde vært landets diktator siden 1985 og skaffet seg ry som et av verdens mest autoritære ledere. Blant kjennetegnene ved regimet hans var intens personkultus og ekstrem nasjonalisme. Nijasov forbød opera, ballett og sirkus med henvisning til at de var unasjonale kunstarter. Han innførte et nytt alfabet til erstatning for det kyrilliske og ga ukedager og måneder nye navn – januar ble oppkalt etter ham selv, og april etter hans mor. Flere av Nijasovs beslutninger vakte internasjonal oppsikt. Som i 2005, da han ga ordre om at alle landets sykehus skulle nedlegges, unntatt dem i hovedstaden Asjkhabad. Ifølge BBC var presidentens begrunnelse: «Hvis folk er syke, kan de komme til Asjkhabad.» Saparmurat Nijasov var president i Turkmenistan til sin død i 2006.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse