Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1952: Talkshowet «Today» hadde premiere på NBC. Vert for programmet var Dave Garroway, en representant for den såkalte Chicago-skolen som var på full fart inn i amerikansk kringkasting. Garroways naturlige og avslappede stil i studio var noe helt nytt for seerne. Til da hadde man vært vant til at TV- og radiostemmer skulle være høytidelige og gjallende høye, slik skikken også var i den norske «Filmavisen». Garroways show ga publikum en følelse av å ta del i en lavmælt og uformell samtale. Det publikum ikke visste, var at programlederens sinnsro var tilkjempet. Garroway sloss mot depresjon gjennom flere tiår, og måtte trekke seg fra «Today» i 1961 av helsemessige grunner. Han tok sitt eget liv i 1982. Showet han var med på å starte i 1952, går fremdeles daglig på NBC.

1972: Kong Frederik 9. av Danmark døde, og hans datter besteg tronen som dronning Margrethe II. Dagen etter ble hun utropt til dronning fra balkongen på Christiansborg slott av statsminister Jens Otto Krag. Margrethe II ble Danmarks første regjerende dronning etter at kvinnelig arverett til tronen var blitt innført ved en grunnlovsendring i 1953. Margrethe I, som var regent i Danmark fra 1387 til 1412, hadde aldri offisiell tittel som dronning. Margrethe II tok valgspråket «Guds hjælp, Folkets kærlighed, Danmarks styrke». I 2012 feiret hun 40-årsjubileum som dronning, og i 2014 ble hun den nest lengst regjerende monarken i Danmarks historie. Om hun skal knekke rekorden til kong Christian IV, som regjerte Danmark i 60 år, må hun holde ut på tronen til 2032. Margrethe vil da være 92 år gammel.

1973: Elvis Presleys konsert «Aloha from Hawaii» ble direkteoverført via satellitt til alle verdenshjørner. Enkelte estimater går ut på at showet ble sett av en og en halv milliard mennesker, et publikum som skal være det største som noensinne har bevitnet en konsert med en enkeltartist. I 1973 var showet også det dyreste underholdningsprogrammet i fjernsynets historie. Seansen i Honolulu begynte med åpningsfanfarene fra Richard Strauss’ «Also sprach Zarathustra», som var Elvis’ faste konsertintro fra 1971 til hans død i 1977, før trommeslager Ron Tutt hamret i gang åpningsnummeret «See See Rider». Opptakene fra konserten ble gitt ut på plate i februar samme år. Enda høyere i kurs blant mange Elvis-entusiaster står opptakene fra generalprøven til showet, som fant sted to dager tidligere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse