Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1349: Innbyggerne i Basel begikk massedrap på den jødiske befolkning i byen. Jødene var mistenkt for å stå bak utbruddet av Svartedauden, som i løpet av de siste månedene hadde nådd Basel. Ifølge ryktene skulle jødene ha fremkalt sykdommen ved å forgifte byens brønner. Mobben fanget inn ca. 600 voksne jøder og brakte dem til en øy i Rhinen, der de ble stengt inne i en stor låvebygning. Deretter ble låven satt fyr på og ofrene brent levende. Etter massakren vedtok borgerne i Basel at jøder skulle være nektet adgang til byen i de neste 200 årene. Forestillingen om at jødene sto bak pesten var utbredt i Europa, og massakren i Basel var bare én av en lang rekke pogromer i kjølvannet av pestutbruddet. 14. februar 1349 ble mist 900 jøder brent levende i Strasbourg.

1921: Det 55. og siste bindet i August Strindbergs samlede skrifter kom ut i Stockholm, ni år etter dikterens død. Litteraturkritikeren og psykologiprofessoren John Landquist var redaktør for det kolossale verket. Landquist var blant dem som hadde stått på dikterens side under den såkalte Strindbergsfeiden som brøt ut i 1910, da Strindberg i en avisartikkel omtalte kong Karl XII som «härsklysten till sjuklighet, kamplysten till galenskap», og kritiserte svenskenes «faraodyrkelse» av den gamle krigerkongen. Debatten som fulgte, utviklet seg til en langvarig og opphetet strid mellom konservative og kulturradikale krefter i Sverige og kom med tiden til å berøre alt fra Svenska Akademien til militæret og kongehuset. Disputten pågikk til Strindbergs død i 1912.

2015: 75 mennesker ble dødelig forgiftet av øl under en begravelse i Mosambik. Begravelsen foregikk i en landsby vest i landet og trakk hundrevis av gjester. Sammenkomsten var knapt over før det lokale sykehuset ble sprengt av pasienter med diaré og magekramper. En av de første som døde, var en kvinne som hadde servert øl fra en bod under selskapet. I tillegg til de 75 omkomne ble 230 personer syke i løpet av få timer. Alle oppga at de hadde drukket pombe i begravelsen, en fermentert ølsort brygget på hirse. En tidlig teori gikk ut på at noen hadde forgiftet ølet med galle fra krokodiller. Etterforskningen viste at ølet var bedervet av en bakterie som kan være dødelig for mennesker, og at tragedien skyldtes et uhell.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse