Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
22 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1901: Verdens lengst regjerende kvinnelige monark, Dronning Victoria av Storbritannia, døde etter 63 år og sju måneder på tronen. Hun ble stedt til hvile ved siden av sin ektemann i et mausoleum ved Windsor Castle. Victoria hadde gitt detaljerte instruksjoner for hvordan hun skulle begraves. Etter eget ønske ble hun gravlagt i hvit kjole og med bryllupssløret hun hadde båret da hun giftet seg med prins Albert i 1840. Blant gjenstandene hun hadde med seg i kisten var en del utvalgte smykker, en gipsavstøpning av ektemannens hånd, samt en av hans kjæreste slåbroker. I dronningens venstre hånd, skjult av en nennsomt anbrakt blomsterbukett, var en lokk av håret til hennes personlige tjener John Brown. Ifølge et utbredt, men uverifisert rykte skulle Brown (død 1883) ha vært dronningens elsker gjennom en årrekke. Victoria ble etterfulgt på tronen av sin sønn Edward VII.

1905: «Skrikene fra kvinner og barn blandet seg i et fryktelig kor med den ulende vinden, det piskende regnet og brølet fra brenningene.» Skildringen skriver seg fra en av de få overlevende etter forliset til passasjerdamperen SS «Valencia» utenfor Vancouver Island. Nesten alle de 170 om bord omkom da skipet støtte på et rev. Damperens forlis er et av de verste som har inntruffet i den såkalte «Graveyard of the Pacific», en beryktet havstrekning langs kysten av Oregon (USA) og British Columbia (Canada). Uberegnelige værforhold og lumske rev og banker skal være årsak til at tusener av skip har gått ned der gjennom de siste 300 årene. Også Atlanterhavet har sin fryktede «graveyard», utenfor kysten av North Carolina.

1973: Abort ble avkriminalisert i USA gjennom en dom i amerikansk høyesterett. Saken som skulle avgjøres var den mye omtalte «Roe vs. Wade», der den voldtatte kvinnen Jane Roe (egentlig Norma McCorvey) hadde saksøkt delstatsdommer Henry Wade i Texas for å ha nektet henne abort. Den sterkt omdiskuterte domsslutningen førte til at lovgivningen måtte justeres i alle amerikanske delstater som forbød abort. I liberale og feministiske kretser ble dommen feiret som en milepæl. Abortmotstanderne på sin side innstiftet den årlige protestmarsjen «March for Life» i Washington D.C. på datoen for domsavsigelsen. I januar 2020 ble Donald Trump den første amerikanske presidenten til å tale ved arrangementet.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse