Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
23 januar 2021 02:00
Del på Facebook

1795: At krigsskip omringes av ryttere i rom sjø, forekommer naturlig nok ikke ofte. Det skal likevel ha inntruffet på Zuiderzee, den grunne bukten av Nordsjøen som stikker inn i Nederland. Januar 1795 var en av de kaldeste månedene i europeisk historie. Zuiderzee var frosset til stål, og en flåte på 14 nederlandske krigsskip lå innefrosset ved øya Texel. Natten til 23. januar red et fransk kavaleriregiment ut på isen fra fastlandet og omringet skipene. Hva som skjedde videre, er det ulike meninger om. I fransk propaganda ble hendelsen fremstilt som et slag der kavaleristene gikk av med seieren. Nederlandske historikere har hevdet at flåten allerede hadde fått ordre om ikke å yte motstand mot franske styrker, og at ikke så mye som et skudd ble løsnet. Uansett blir hendelsen ansett som unik i militærhistorien.

1931: Den russiske ballerinaen Anna Pavlova døde av lungehinnebetennelse på et hotell i Haag, 49 år gammel. Pavlova var sykelig som barn, og ble først tatt opp ved den keiserlige ballettskolen i St. Petersburg da hun hadde fylt ti. 15 år senere ble hun prima ballerina ved Marinskijballetten, der hun glitret i klassikere som «Svanesjøen» og «Nøtteknekkeren». Koreografen Michel Fokine dedikerte et eget solonummer til henne med «Svanens død», som også ble hennes glansrolle. Fra 1913 turnerte Pavlova verden med sitt eget ballettkompani og oppnådde større berømmelse en noen ballerina før henne. Anna Pavlova var nettopp ankommet Haag fra Paris da hun brått ble alvorlig syk. Legene anbefalte operasjon, men Pavlova avslo av frykt for at inngrepet ville ødelegge henne som danser. Ballerinaens siste ord skal ha vært: «Gjør klar svanekostymet mitt.»

1960: Oseanografene Jacques Piccard og Don Walsh foretok det dypeste bemannende ubåtdykket i den menneskelige historie. De to nådde 10.912 meter ned under havoverflaten på Challengerdypet i Marianergropen utenfor Filippinene, det dypeste kjente stedet i verdenshavene, om bord i dypvannsubåten «Trieste». Det spektakulære dykket fant sted midt under det bitre teknologikappløpet mellom USA og Sovjetunionen, og ble ansett som en triumf for amerikanerne. Klokkeprodusenten Rolex, som innså reklameverdien av rekorddykket, hadde på forhånd overtalt oseanografene til å feste fabrikkens nyutviklede dykkerur til utsiden av «Trieste». De to kunne rapportere at uret gikk prikkfritt på 11.000 meters dyp. Jacques Piccard har skildret dykket i boka «Seven Miles Down».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse