Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1876: «Mr. Watson! Come here, I want to see you.» Ordene tilhører Alexander Graham Bell, og var de første i historien som ble overført via telefon. Testen av den nye oppfinnelsen foregikk i Bells hjem i Boston, der oppfinneren ringte til sin assistent Thomas A. Watson i et tilstøtende rom. «Til min store glede kom han inn og erklærte at han hadde hørt og forstått hva jeg hadde sagt», skrev Bell i notatboken samme dag. Thomas A. Watson hadde forsøkt seg både som bokholder og snekker før han ble ansatt som Bells assistent. I San Francisco i 1915 ble han ifølge Wikipedia den første til å motta en telefonsamtale på tvers av det amerikanske kontinentet, da Bell ringte ham opp fra New York.

1906: 1099 gruvearbeidere omkom under en eksplosjon i en kullgruve i Courrières i Nord-Frankrike. Mange av de omkomne var barn. Redningsarbeidene i det sinnrike systemet av gruvesjakter var svært krevende og pågikk i flere uker. Så sent som 20 dager etter ulykken ble en gruppe på 13 overlevende heist opp fra dypet. De 13 hadde først livnært seg av nistepakkene til sine døde arbeidskamerater, og senere av en hest som de hadde slaktet. Det antas at årsaken til katastrofen var en såkalt støveksplosjon, som oppstår ved at brennbart støv blandes med luft. Gruveulykken i Courrières er den dødeligste i europeisk historie. I verdenssammenheng overgås den bare av katastrofen i Mandsjuria i april 1942, der 1549 gruvearbeidere mistet livet.

1945: Amerikanske fly bombet Tokyo. Nærmere 300 tunge bombefly deltok i angrepet, som gikk under kodenavnet «Operation Meetinghouse». I løpet av to timer og 40 minutter skal flyene ha drysset ut 1700 tonn brannbomber over byen. For å oppnå størst mulig effekt ble bombene sluppet i et X-formet mønster over byens sentrale, tett bebodde områder. Det er anslått at mer enn en kvart million bygninger ble ødelagt og 41 kvadratkilometer av byens flateinnhold utbrent. Anslagene over drepte varierer fra 97.000 til 124.000. Mer enn en million innbyggere ble hjemløse. Bombingen av Tokyo natten til 10. mars 1945 regnes som det mest ødeleggende konvensjonelle flyangrepet i historien. Målt etter materielle skader og tap av liv var det på størrelse med bombingen av Hiroshima i august 1945, og større enn bombingen av Nagasaki.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse