Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1982: Alle de 15 om bord mistet livet da et Twin Otter-fly fra Widerøe styrtet i havet ved Omgang utenfor Gamvik. Flyet var på vei fra Berlevåg til Mehamn. Etter to års gransking konkluderte flyhavarikommisjonen med at ulykken ble utløst av materialsvikt i høyderoret som følge av sterk turbulens. Senere vitneutsagn gikk imidlertid ut på at flyet hadde kollidert med et britisk jagerfly som deltok i en NATO-øvelse i området. Enkelte hevdet også at Forsvaret hadde lagt lokk over den egentlige ulykkesårsaken. Dette utløste nye granskninger, uten at det lot seg påvise noen sammenheng mellom Mehamn-ulykken og militærøvelsen. I 2006 ble de etterlatte tilkjent billighetserstatning av Stortinget på grunn av den langvarige og opprivende uroen rundt ulykkesårsaken.

2004: Madrid ble rammet av et terrorangrep midt under morgenrushet. Ti bomber gikk av på fire pendlertog med få minutters mellomrom. Det viste seg senere at bombene var utløst ved hjelp av mobiltelefoner. 191 mennesker mistet livet i eksplosjonene, og omkring 2000 ble skadd. Representanter for den spanske regjeringen var raskt ute med å utpeke den baskiske separatistorganisasjonen ETA som ansvarlige for aksjonen, men mistanken gikk snart i retning av islamistiske terrorceller. 3. april 2004 sprengte fire personer seg til døde i en leilighet i Madrid-forstaden Leganés, etter å ha blitt omringet av politiets spesialtropper. I 2007 ble 21 personer domfelt for medvirkning til terroraksjonen. Ifølge nyhetsbyrået Reuters ble tre av mennene dømt til 42.924 år hver i fengsel.

2011: Mer enn 15.000 mennesker omkom da en tsunami traff det nordøstlige Japan. Tsunamien var utløst av et undersjøisk jordskjelv med episenter 70 km utenfor kysten av Oshikahalvøya. Særlig hardt rammet ble kystbyen Minamisanriku, der mer enn halvparten av byens 17.000 innbyggere kan ha omkommet. Tsunamien oversvømte kjernekraftverket Fukushima 1 i Ōkuma og forårsaket nedsmelting av tre atomreaktorer. Kjernekraftulykken førte i sin tur til at byen Ōkuma og det omkringliggende distriktet måtte evakueres. Ti år senere er store deler av distriktet fremdeles ubeboelig på grunn av strålingsfaren. Den lille byen Futuba, som hadde 6000 innbyggere før ulykken, er i dag ubebodd. Jordskjelvet i mars 2011 er det kraftigste som har rammet Japan i nyere tid.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse