Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
28 mars 2021 03:00
Del på Facebook

1716: Prestefruen Anna Colbjørnsdatter skrev seg inn i norgeshistorien under Karl XIIs forsøk på å invadere landet. Om kvelden 28. mars fikk hun sendt bud til norske tropper om at en svensk hæravdeling hadde tatt kvarter på hennes prestegård Norderhov. Svenskene, som var ca. 500 i tallet og ble ledet av oberst Löwen, ble så godt bevertet på gården at de følte seg trygge. Ifølge tradisjonen skal Anna ha skjenket obersten og offiserene hans dyktig fulle på brennevin. Samtidig gikk de norske troppene i stilling rundt gården, tilkalt av prestefruens hemmelige melding. 40 svensker falt i trefningen som fulgte, og oberst Löwen ble tatt til fange sammen med 130 av sine menn. Nasjonalheltinnens balsamerte legeme kunne lenge beskues under glasslokk i krypten under Norderhov kirke, inntil krypten ble stengt for publikum i 1960 årene.

1936: Forfatteren Mario Vargas Llosa ble født i Arequipa i det sørlige Peru. Han slo igjennom i hjemlandet i 1960-årene, og sammen med forfattere som colombianeren Gabriel García Márquez og argentineren Julio Cortázar ble han en del av den litterære boomen som fikk lesere over hele verden til å rette blikket mot Latin-Amerika. Blant hans mest kjente bøker er Dommedagskrigen (1981), Rigobertos notatbøker (1997) og Bukkefesten (2000). I 1990 stilte Vargas Llosa som presidentkandidat i Peru, men tapte med knapp margin. Mario Vargas Llosa ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 2010, ifølge Svenska Akademien «för hans kartläggning av maktens strukturer och knivskarpa bilder av individens motstånd, revolt och nederlag».

1999: Jens Book-Jensen, populært kalt Book’n, døde i Bærum. Book’n scenedebuterte i 1933 og var aktiv som sanger og revykunstner gjennom et halvt århundre. I 1940- og 50-årene var han også teaterdirektør. Likevel er det som sanger han huskes best i dag. Book’n hadde spilte inn 400 låter allerede i 1945 og fikk sin siste slager som 75-åring med Det er lov å være bli’ i 1985. Hans største hit var Når kastanjene blomstrer i Bygdøy allé , med melodi av Kristian Hauger og tekst av Gunnar Kaspersen. Book’n spilte inn sangen første gang i 1950, men den slo ikke an for fullt før en nyinnspilling kom ut 1957. Ifølge Norsk biografisk leksikon var Jens Book-Jensen den norske artisten som solgte flest plater i Norge i det 20. århundre. Han ble 88 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse