Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 mars 2021 02:00
Del på Facebook

1726: Mannen som blir husket som oppdageren av tyngdeloven, Sir Isaac Newton, døde i London. Han ble 84 år gammel. Newton var ikke bare matematiker, fysiker og astronom, men også kjemiker og alkymist. Hans første dokumenterte forsøk på å fremstille gull fant sted i 1678. Newtons eksperimenter med flytende metaller omfattet også smaksprøver. Ifølge notatene hans skal smaken av det livsfarlige tungmetallet kvikksølv være «sterk, sur og utiltalende». Prøver som ble tatt av Newtons hår etter hans død, viste da også ualminnelig høye kvikksølvverdier. Det ble derfor spekulert på om kvikksølvforgiftning kunne være årsaken til Newtons noe eksentriske væremåte i de siste årene av hans liv.

1931: Knute Rockne omkom i en flystyrt i Kansas. Rockne var født på Voss, og huskes som en av de mest seierrike trenerne i amerikansk college-fotball gjennom alle tider. I løpet av de 13 årene han var trener for fotballaget ved University of Notre Dame, vant laget det nasjonale mesterskapet seks ganger og gikk ubeseiret gjennom fem sesonger. Rockne omkom da flyet han satt i mistet en vinge i luften, trolig som følge av materialtretthet, og styrtet på en åpen slette. Knute Rockne ble dyrket som et av USAs største idrettsikoner. President Hoover omtalte hans død som «et tap for nasjonen». I 1940 kom spillefilmen Knute Rockne, All American , basert på vossingens liv. Rockne ble spilt av Pat O’Brien, mens Ronald Reagan hadde rollen som en av spillerne på laget hans.

1970: Ni terrorister væpnet med samuraisverd og eksplosiver kapret et passasjerfly på vei mellom Tokyo og Fukuoka. Kaprerne tok 129 gisler som de vekslet mot Japans viseminister for transport under en mellomlanding i Seoul, før ferden fortsatte til Pyongyang i Nord-Korea. Her fikk kaprerne innvilget politisk asyl av myndighetene. De ni mennene var medlemmer av Den japanske røde armé, en venstreekstrem terrororganisasjon med utspring i studentmiljøer i 1960-årene. Hensikten med aksjonen var ifølge Wikipedia å oppildne til revolusjon i Øst-Asia fra en base i det kommunistiske Nord-Korea. Ingen personer kom til skade under kapringen, og viseministeren for transport fikk returnere til Japan etter få dager. Japansk politi mener at fire av terroristene fremdeles kan være i live i Nord-Korea.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse