fbpx
Annonse
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
03 mai 2021 02:00

1857: Det Norske Vitenskaps-Akademi ble stiftet under navnet Videnskabsselskabet i Christiania. Dagens navn er fra 1924. Formålet med akademiet er å fremme norsk vitenskap, bl.a. ved å gi støtte til forskning, utgi vitenskapelige verker og være vertskap for vitenskapelige konferanser. I mars 2021 hadde akademiet 946 ordinære medlemmer, hvorav 411 er utenlandske. Ifølge statuttene blir en plass ledig i akademiet ved dødsfall eller når et medlem fyller 70 år. Innvalg av nye medlemmer finner sted én gang i året. Kong Harald er ærespreses for akademiet, mens dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit er æresmedlemmer. Akademiet deler blant annet ut Abel-prisen og Kavli-prisen.

1933: Sangeren, bandlederen og låtskriveren James Brown ble født i South Carolina. Brown begynte sin karriere som gospelsanger og gjorde seg først bemerket som medlem av vokalgruppen The Famous Flames i 1950-årene. I tiårene som fulgte kom han til å skrive et stort antall hits og etablere seg som funk-musikkens gudfar. Selv kalte han seg gjerne for «The hardest working man in show business». Som bandleder var Brown kjent for å stille jernharde krav til musikerne sine. Kravene omfattet alt fra skopuss og antrekk til musikalsk timing og perfeksjon. Særlig fryktet var fingersignalene han ga til musikerne og danserne under konsertene, som anga hvor store «bøter» den enkelte ble idømt for å spille feil eller danse ute av takt. James Brown døde 1. juledag 2006, 73 år gammel.

1937: Forfatteren Margaret Mitchell fikk Pulitzerprisen for romanen «Tatt av vinden». Mitchell hadde begynt å skrive på romanen i 1926, mens hun var rekonvalesent etter en bilulykke. Hennes ektemann John Marsh var lei av å slepe bunkevis av bøker med hjem til henne fra biblioteket, og skal en dag ha utbrutt: «For guds skyld, kan du ikke skrive en bok selv i stedet for å lese tusenvis av dem?» Kort etter ga han henne en bærbar Remington skrivemaskin. Mitchell brukte ti år på å fullføre den 1037 sider lange romanen, som kom ut i mai 1936 og skal ha passert én million solgte eksemplarer før utgangen av året. Tre år senere ble filmversjonen med Clark Gable og Vivien Leigh belønnet med 10 Oscar-priser. Både filmen og romanen er blitt kritisert for å gi stereotypiske fremstillinger av svarte amerikanere.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Årbok - Nordmøre Historielag
Annonse

Hva skjer

Under finner du en oversikt over arrangement i Kristiansund og omegn. Det er gratis å legge til oppføring i kalenderen.

Trykk her for å legge til arrangement

Trykk her for kalender i litt større format og tilknyttede artikler og annonserte arrangementer.

Annonse

Våre utvalgte