Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 juli 2021 02:00
Del på Facebook

100 f. Kr: 12. juli er den tradisjonelle datoen for Julius Cæsars fødsel. Cæsar ble født inn i den romerske patrisierslekten Julia, som gjennom stamfaren Iulus regnet sine aner tilbake til kjærlighetsgudinnen Venus. Tilnavnet Cæsar var utbredt i familien. Opprinnelsen til navnet var imidlertid omdiskutert allerede i antikken. Ifølge forfatteren Plinius den eldre skulle det skrive seg fra en forfader som var blitt forløst ved keisersnitt og ha rot i verbet «caedere» (kutte, skjære). En annen forklaring gikk ut på at navnet refererte til bærerens øyenfarge, en tredje på at det var avledet av vedkommendes hårpryd. Julius Cæsar selv synes å ha foretrukket en fjerde forklaring, som gikk ut på at den første Cæsar hadde fått tilnavnet ved drepe en elefant. Teorien er basert på at «caesai» skal bety elefant på fønikisk.

1817: Den amerikanske forfatteren, filosofen og friluftsmannen Henry David Thoreau ble født i Massachusetts. Thoreaus samlede romaner, essays, artikler og dikt omfatter mer enn 20 bind. Likevel huskes han fremfor alt for boka «Walden – livet i skogene» (1854), en essayistisk refleksjon over menneskets livsbetingelser. Boka ble til etter at Thoreau i to år hadde bodd alene i en liten, selvbygd hytte ved innsjøen Walden Pond. Grunnen som hytta sto på, hadde Thoreau leid av sin venn, filosofen Ralph Waldo Emerson. I boka foreskriver Thoreau ensomhet, kontemplasjon og nærhet til naturen som midler til å bryte ut av den «desperate» tilværelsen som han mener er det moderne menneskets lodd. «Walden» ble oversatt til norsk i 1953.

1962: The Rolling Stones holdt sin første konsert. Åstedet for begivenheten var Marquee Club i London, som da lå på sin opprinnelige adresse i Oxford Street. I 1964 flyttet klubben til nye lokaler i 90 Wardour Street, der den ble værende gjennom hele storhetstiden. I løpet av de neste 24 årene ble den lille klubbscenen en trampoline for et stort antall band og artister på vei mot berømmelse. Størrelser som Led Zeppelin, The Who, The Jimi Hendrix Experience, Pink Floyd, The Yardbirds og King Crimson var alle gjengangere på klubben i 1960-årene. I siste halvdel av 70-årene ble Marquee Club en viktig arena for den spirende punkbevegelsen, og på 1980-tallet spilte mange av heavyrockens største band på klubben. I 1988 ble lokalene solgt og klubben flyttet til 105 Charing Cross Road. Marquee Club ble nedlagt i 1996.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse