Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1897: Den svenske ingeniøren og polfareren Salomon August Andrée og hans tre mann store ekspedisjon forlot Spitsbergen i et forsøk på å nå Nordpolen med luftballong. De tre ble aldri sett i live igjen. Det ble senere konstatert at ballongen «Örnen» hadde strandet på isen allerede etter to døgns ferd. I de tre påfølgende månedene slet mennene seg fram til fots over isen i håp om å nå fram til bebodde områder. Forsøkene mislyktes, og de ble tvunget til å overvintre på Kvitøya. 33 år senere ble ballongfarernes skjeletter, dagbøker og utstyr funnet av en norsk forskningsekspedisjon. De omkomne ble brakt hjem til Stockholm og gravlagt under store æresbevisninger i oktober 1930. Mer enn 100.000 mennesker skal ha møtt fram for å følge polfarerne på deres siste ferd.

1978: Minst 217 mennesker mistet livet og 300 fikk brannskader da en tankbil med flytende gass eksploderte ved en campingplass på den spanske østkysten. De fleste av de omkomne var utenlandske turister som ferierte ved campingplassen Los Alfaques, ca. 80 kilometer sydvest for Barcelona. Etter ulykken kom det fram at tankbilen hadde vært lastet med neste fire tonn mer gass enn kapasiteten tillot. Da tanken sprang lekk som følge av trykket, drev en sky av brennbar gass innover campingplassen og ble antent. I neste øyeblikk eksploderte tankbilen. Det antas at omkring 150 av dødsofrene ble drept momentant i den voldsomme eksplosjonen. Brannkatastrofen ved Los Alfaques var en av de verste i spansk historie.

1982: Italia ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Vest-Tyskland 3–1 i finalen i Madrid. Dermed gikk italienernes 40-årige målvakt Dino Zoff inn i historien som den eldste spilleren som har vunnet en VM-finale. Også hans vesttyske keeperkollega Toni Schumacher huskes for sin innsats i ‘82-VM, men av andre grunner. I semifinalen mot Frankrike satte han inn en knusende kroppstakling på Patrick Battiston rett innenfor 16-meteren. Taklingen slo Battiston bevisstløs og sendte ham av banen på båre. Til forbløffelse for en hel verden valgte dommeren å verken gi rødt kort til Schumacher eller straffespark til franskmennene. Hendelsen vakte stor forbitrelse i Frankrike, som til slutt tapte semifinalen på straffekonk. I en fransk meningsmåling etter VM ble Toni Schumacher utpekt til Frankrikes fiende nummer én – foran Adolf Hitler.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse