Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
10 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1844: Utformingen av det norske riksvåpenet ble vedtatt ved kongelig resolusjon. Ifølge bestemmelsen skulle våpenet bestå av «et rødt fiirkantet Skjold, i hvilket sees en, nederst fra Venstre og opad til Høire i fremadskridende Stilling opreist kronet gylden Løve, med aabent Gab og udstrakt Tunge, holdende i Forlabberne en opløftet Stridsøxe med gyldent Skaft og Blad af Sølv, – over Skjoldet en kongelig Krone.» Ettersom heraldisk høyre og venstre regnes fra baksiden av skjoldet, innebar dette at løven i betrakterens øyne skulle være vendt mot venstre. Den norske skikken med å bruke løver som heraldisk symbol skal skrive seg minst så langt tilbake som til kong Sverres kongedømme (1177–1202). Etter 1844 er riksvåpenet blitt revidert flere ganger, senest i 1992.

1913: Termometeret viste 56,7 grader i Death Valley i California, den høyeste lufttemperaturen som noensinne er målt på jordoverflaten. Varmerekorden har senere vært gjenstand for debatt. 13. september 1922 ble den angivelig overgått i den libyske byen El Azizia, der temperaturen ble målt til 58 grader. 90 år senere ble målingen i Libya underkjent av Verdens meteorologorganisasjon (WMO). Årsaken var at den var foretatt med et termometer som ikke holdt godkjent standard. For å komplisere saken ytterligere, finnes det rapporter om 66,8 graders varme i Xinjiang-regionen i 2008 og uutholdelige 87 grader i den iranske byen Abadan i juni 1967. De to målingene er imidlertid ikke tilfredsstillende dokumentert, og målingen fra Death Valley i 1913 regnes fortsatt som verdens offisielle varmerekord.

1973: En av tidenes mest omtalte kidnappinger tid fant sted i Roma, da den amerikanske oljemilliardæren Jean Paul Gettys 16 år gamle sønnesønn John Paul Getty III ble bortført. Kidnapperne krevde 17 millioner dollar i løsepenger for gutten. Jean Paul Getty nektet blankt å betale, selv da familien mottok guttens høyre øre i posten. Da kidnapperne reduserte kravet til 3 millioner dollar, strakk milliardæren seg ifølge Wikipedia til å punge ut med 2,2 millioner – det maksimale av hva som var fradragsberettiget på skatten. Det resterende beløpet lot han sin sønn (den kidnappedes far) låne til 4 % rente. John Paul Getty III ble funnet i live i det sørlige Italia i desember 1973. Han slet med alkohol- og narkotikaavhengighet resten av livet. Historien om kidnappingen er dramatisert i spillefilmen «All the Money in the World (2017) og TV-serien «Trust» (2018.)

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse