Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1639: Den fattige kniplersken Kirsten Svendsdatter fant det første av Danmarks to sagnomsuste gullhorn på et jorde ved Gallehus i Sønderjylland. Det andre ble funnet samme sted nesten et århundre senere, i 1734, av en husmann ved navn Erik Lassen. De rikt ornamenterte gullhornene fra 400-tallet kom til å få status som nasjonalskatt i Danmark. Etter at de ble stjålet og smeltet om i 1802, ble de også et sentralt symbol for den danske nasjonalromantikken. Hornene er senere rekonstruert på grunnlag av gamle tegninger. Ryktene om Kirsten Svendsdatters makeløse funn i juli 1639 nådde snart kong Christian IV, som sørget for å få gullhornet tilsendt. Ifølge overleveringene ga han Kirsten et skjørt i finnerlønn.

1944: Oberst grev Claus von Stauffenberg utførte et bombeattentat mot Adolf Hitler. Greven hadde plassert en tidsinnstilt bombe nær Hitlers stol under et møte i hans hovedkvarter Wolfsschanze i Øst-Preussen. Ren slump bidro sterkt til at attentatet mislyktes. Møtet var i siste øyeblikk blitt flyttet fra en underjordisk bunker til en brakke, der kreftene fra eksplosjonen fant veien ut av vinduer og dører. Etter at von Stauffenberg forlot bygningen var vesken blitt skjøvet inn bak et bordbein, noe som dempet splintregnet. Dessuten hadde attentatmannen, på grunn av tidsnød, bare rukket å klargjøre én av de to bombene i vesken. Fire møtedeltakere ble drept i attentatet. Føreren selv slapp unna med en skadd høyrearm.

1969: Apollo 11-ekspedisjonen landet på månen klokken 20.17 (amerikansk tid). Snaut sju timer senere ble Neil Armstrong det første mennesket som satte foten på månens overflate. Armstrong og Buzz Aldrin tilbrakte drøyt 21 og en halv time på månen. I løpet av denne tiden gjennomførte Aldrin bl.a. historiens første månenattverd. Aldrin hadde brakt med seg nattverdsbrød og en liten plastkonteiner med altervin i romkapselen, og inntok nattverden stående på måneoverflaten. Han leste også høyt fra Johannes’ evangelium. Buzz Aldrin (nå 91) skulle vise seg å bli den lengstlevende av Apollo 11-ekspedisjonens besetning på tre astronauter. Neil Armstrong døde i 2012, 82 år gammel. Ekspedisjonens tredjemann, Michael Collins, hadde den noe utakknemlige oppgaven med å gå i bane rundt månen mens kollegene hans spaserte på overflaten. Collins døde i april 2021, 90 år gammel.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse