Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 juli 2021 02:00
Del på Facebook

64: En voldsom bybrann som kom til å rase i seks dager og sju netter brøt ut i Roma. De samtidige vitnesbyrdene om brannen er få og sparsomme, men ifølge historikeren Tacitus startet brannen i noen små butikker som var bygd inn i den ene svingen på hippodromen Circus Maximus. Flammene spredte seg til hele ti av byens fjorten distrikter, og det antas at så mye som halve byen kan ha blitt lagt i ruiner og 200.000 mennesker gjort husville. Årsaken til brannen er ukjent. Etter katastrofen oppsto et rykte om at keiser Nero selv hadde tent på byen fordi han ønsket å gjenoppbygge den etter sitt eget hode. Teorien har liten støtte blant moderne historikere. Nero selv anklaget de kristne for å stå bak, og Tacitus forteller at et stort antall kristne ble korsfestet eller kastet til hundene på keiserens ordre, som straff for å ha utløst brannen.

1900: Metrosystemet i Paris åpnet sin første linje. Den øst-vestgående linjen gikk mellom stasjonene Porte Maillot og Porte de Vincennes. Métro de Paris er i dag den nest travleste undergrunnsbanen i Europa, bare slått av tunnelbanen i Moskva. Ifølge Wikipedia frakter metroen ca. 4,5 millioner passasjerer daglig og 1,5 milliarder årlig. De 16 linjene har en samlet lenge på 225 kilometer og omfatter 304 stasjoner. Av de opprinnelige ni linjene som var planlagt, sto flesteparten ferdige allerede i 1920, etter en intens byggevirksomhet som preget det parisiske bybildet gjennom to tiår. De iøynefallende stasjonsnedgangene i art nouveau-stil ble designet av arkitekten Hector Guimard. 83 av dem er bevart i sin opprinnelige form.

1954: Plateselskapet Sun Records ga ut Elvis Presleys debutsingel «That’s All Right». Sangen var spilt inn i Sun Studio i Memphis fjorten dager tidligere med Scotty Moore på gitar og Bill Black på bass. Den var opprinnelig skrevet av bluessangeren Arthur «Big Boy» Crudup i 1946. B-siden på singelen var en coverversjon av Bill Monroes «Blue Moon of Kentucky», også den fra 1946. Elvis’ første plate nådde ikke opp på de nasjonale platebarometrene, men ble en lokal hit i Memphis. Wikipedia oppgir at singelen solgte i omkring 20.000 eksemplarer. Elvis spilte inn totalt 24 sanger i Sun Studio fra 1953 til 1955. 22 av dem er bevart for ettertiden. Hans aller første plateinnspilling var en selvbekostet prøveplate med sangene «My Happiness» og «That’s When Your Heartaches Begin».

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse