Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
18 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1887: Vidkun Quisling ble født på Moland prestegård i Fyresdal, der faren var prost. Ifølge Hans Fredrik Dahls biografi ble han født i den såkalte «Blåsalen» i andre etasje. Quisling kom hele livet til å føle sterk tilknytning til sin barndoms dal. De fleste ferier tilbrakte han i familiens hus Jonsborg, som under okkupasjonen ble omgitt av stadig høyere gjerder for å avskjerme det fra omgivelsene. Sammen med brødrene eide han også en hytte ved Homvatn. Den lokale motstandsbevegelsen skal ha vært inne på tanken om å kidnappe NS-føreren under et hyttebesøk, men planen ble aldri iverksatt. Da NS-regimet brøt sammen i 1945, tumlet Quisling en tid med planer om å vende tilbake til Fyresdal som sogneprest – til tross for at han ikke hadde teologisk utdannelse. Prestegården Moland ønsket han å konvertere til et barnehjem.

1969: Det er blitt hevdet at senator Edward «Ted» Kennedy spolerte sine sjanser til å bli president 18. juli 1969. Denne kvelden deltok Kennedy på en fest på Chappaquiddick, en øy utenfor Edgartown i Massachusetts. Ved 23.15-tiden forlot han festen i sin Oldsmobile sammen med den 29 år gamle valgkampsekretæren Mary Jo Kopechne. På en trebro som førte over til fastlandet skled senatorens bil utfor og ble liggende i vannet med hjulene i været. Kennedy forlot ulykkesstedet i panikk og innrapporterte ikke uhellet før ti timer senere. I mellomtiden hadde politiet hevet bilen og funnet den unge kvinnen død i forsetet. Kennedy hevdet i sin forklaring at han hadde gjort flere forsøk på å redde henne ut av bilen, men erklærte seg likevel skyldig i å ha forlatt ulykkesstedet. Retten dømte ham til to måneders betinget fengsel. Hendelsen skulle komme til hefte ved Kennedys navn gjennom hele hans politiske liv.

1988: Den tyske sangeren, komponisten, fotomodellen og skuespilleren Nico døde etter en sykkelulykke på Ibiza. Nico var døpt Christa Päffgen og gjorde seg først bemerket som fotomodell i motemagasiner som Vogue og Elle. I 1965 spilte hun inn sin første singel, «I’m Not Sayin’», produsert av den fremtidige Led Zeppelin-gitaristen Jimmy Page. Året etter landet hun en rolle i popkunstneren Andy Warhols film «Chelsea Girls». Likevel huskes Nico fremfor alt for sin deltakelse på The Velvet Undergrounds debutalbum «The Velvet Underground & Nico» fra 1967. Samme år solodebuterte hun med albumet «Chelsea Girl», og fram til 1985 spilte Nico inn ytterligere fem soloplater. Jackson Browne, Sterling Morrison, Lou Reed, og John Cale er blant musikerne som har bidratt på platene hennes.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse