Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1918: Tsar Nikolaj II, hans hustru Aleksandra og deres fem barn ble henrettet av bolsjevikiske revolusjonære i Jekaterinburg. Tsarfamilien hadde sittet i husarrest siden tsaren abdiserte i mars 1917, først i det komfortable Alexanderpalasset utenfor St. Petersburg, og senere i den sibirske byen Tobolsk. De ble flyttet til Jekaterinburg i april 1918 og internert i en villa, angivelig av hensyn til deres egen sikkerhet. Natten til 17. juli ble familien vekket ved midnattstider. De ble ført ned til et kjellerrom i huset, der henrettelsene fant sted. Tsarens sønn, tronarvingen Aleksej, var 13 år da han ble drept. Døtrene Olga, Tatjana, Maria og Anastasia var henholdsvis 22, 21, 19 og 17 år gamle.

1936: Væpnede nasjonalister gjorde opprør i Spansk Marokko. Hendelsen blir gjerne ansett som begynnelsen på Den spanske borgerkrigen, som kom til å pågå til april 1939. Kampen sto mellom venstreorienterte republikanere og den nasjonalistiske og til dels katolske høyresiden ledet av general Francisco Franco. Borgerkrigen kom til å kreve en halv million menneskeliv og skape splittelser i den spanske befolkningen som ennå gjør seg gjeldende. Til tross for at Tyskland og Italia støttet nasjonalistene under borgerkrigen, valgte Franco-regimet offisielt å erklære seg nøytralt under 2. verdenskrig. Francos begrunnelse var den utmattende virkningen som borgerkrigen hadde hatt på Spania.

1939: Forfatteren Oskar Braaten omkom i en bilkollisjon, på vei til familiens hytte i Trysil. Braaten var født i bydelen Sagene på Oslos østkant. Som forfatter huskes han særlig for sine varme og realistiske skildringer av hovedstadens arbeidermiljøer. Allerede i 1910 slo han an tonen for forfatterskapet med novellesamlingen «Kring fabrikken», og året etter fikk han sitt store gjennombrudd med skuespillet «Ungen». Med romanene «Ulvehiet» (1919) og «Matilde» (1920) skapte Braaten sine klassiske skildringer av livet i en leiekaserne. I 1925 vendte han tilbake til teatret med komedien «Den store barnedåpen». Stykket ble svært godt mottatt og dannet grunnlaget for Norges første lydfilm i 1931. Blant de medvirkende i filmen var teaterkanoner som Einar Sissener, Aase Bye og Hauk Aabel.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse