Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1969: 600 millioner TV-seere så romekspedisjonen Apollo 11 bli skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida. Fire døgn senere skulle Neil Armstrong og Buzz Aldrin bli de første menneskene som landet på månen. Med seg på måneferden hadde astronautene hver sin lille taske med personlige gjenstander. Blant sakene Armstrong hadde valgt å ta med seg, var et lite stykke av propellen fra flypionerene Orville og Wilbur Wrights fly fra 1903. Han hadde også med en gullnål med stjernemotiv som skulle ha vært med på den havarerte Apollo 1-ekspedisjonen i 1967, til minne om de omkomne astronautene. I Buzz Aldrins bagasje lå bl.a. en slitt sølvdollar fra 1923 som hadde tilhørt hans far. Mynten ble solgt på en auksjon i 2007 for over 30.000 dollar.

1989: Den østerrikske dirigenten Herbert von Karajan døde i Salzburg, 81 år gammel. Karajan hadde ry som en av verdens fremste dirigenter etter 2. verdenskrig. Han ledet den prestisjetunge Berlinerfilharmonien gjennom en årrekke og skal være tidenes mest populære dirigent målt i platesalg. Likevel har både hans person og karriere vært omstridt. Karajan meldte seg inn i det tyske nazipartiet NSDAP i 1933, noe som åpnet mange dører for ham i 30-årenes Tyskland, men ga ham atskillig hodebry etter krigen. Hans noe eksentriske, ikke helt ubeskjedne væremåte skaffet ham også uvenner. Av sine musikalske kritikere er han blitt beskyldt for å gjøre musikken glattpolert og svulstig gjennom sine romantiske tolkninger. Karajans tilhengere hevder derimot at hans tolkninger av blant annet Beethovens symfonier er de ypperste noensinne.

1995: Nettbokhandelen Amazon.com åpnet. Grunnlegger Jeff Bezos registrerte opprinnelig selskapet under navnet Cadabra, men kom på andre tanker da advokaten hans misoppfattet det som «kadaver». Bezos valgte i stedet å oppkalle butikken etter elva Amazonas i Sør-Amerika. I begynnelsen var nettbutikken en ren bokhandel, som etter to måneders virksomhet hadde kunder i 45 land og en omsetning på 20.000 dollar ukentlig. I dag er Amazon verdens største netthandel. Selskapet har utvidet virksomheten til blant annet strømmetjenester og produksjon av film og TV-serier. Med 1,3 millioner ansatte var Amazon USAs nest største arbeidsgiver i 2020, bare slått av varehuskjeden Walmart. Siden 2018 har Amazon-grunnlegger Jeff Bezos hatt status som verdens rikeste person.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse