Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
29 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1948: De olympiske sommerlekene i London åpnet, som de første siden OL i Berlin tolv år tidligere. Tyskland og Japan var ikke invitert til å delta. London-OL gikk av stabelen på et tidspunkt da Europa led under varemangel og streng rasjonering, og har gått inn i historien som «de nøysomme lekene» («Austerity Games») på grunn av den materielle knappheten som preget arrangementet. Ingen nye stadionanlegg var oppført i anledning av lekene. Deltakerne ble heller ikke tilbudt losji i en OL-landsby, men måtte ta til takke med den mest spartanske innkvartering. Den 30-årige tobarnsmoren Fanny Blankers-Koen fra Nederland ble lekenes dronning med sine fire gullmedaljer i sprint. På grunn av sin uvanlige bakgrunn fikk hun tilnavnet «den flygende husmoren».

1951: Svenske Kicki Håkansson vant verdens første Miss World-konkurranse. Missekåringen i London var en del av «The Festival of Britain», en utstilling som skulle vise verden (og britene selv) at landet var kommet på fote igjen etter krigen. Skjønnhetskonkurransen var opprinnelig tenkt som en engangsforeteelse. Den fikk imidlertid langt større oppmerksomhet enn arrangørene hadde forutsett, ikke minst siden pave Pius XII fordømte vinneren for at hun hadde latt seg krone i bikini. Det ble derfor besluttet å gjøre kåringen til et årvisst evenement. Sverige vant Miss Word-finalen også året etter, da modellen May Louise Flodin overtok tittelen.

1983: Den spanske filmskaperen Luis Buñuel døde i Mexico, 83 år gammel. Buñuel gjorde seg først bemerket i 1929 med den surrealistiske kortfilmen «Den andalusiske hund», som han laget sammen med maleren Salvador Dalí. Det uvirkelige og drømmeaktige ved filmen var kvaliteter som kom til å gå igjen i hele Buñuels produksjon. I sin selvbiografi skriver Buñuel: «Jeg elsker drømmer. Hver natt oppstår milliarder på milliarder av bilder, som innhyller jorden i en kåpe av tapte drømmer. Jeg tror at filmen har en form for hypnotiserende makt på publikum.» Blant Buñuels mest kjente filmer er «Samfunnets stebarn» (1950), «Dagens skjønnhet» (1967, med Catherine Deneuve i hovedrollen), «Begjærets dunkle mål» (1977) og «Borgerskapets diskrete sjarm». Sistnevnte vant Oscar-pris for beste utenlandske film i 1972.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse