Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
30 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1912: Keiser Mutsuhito av Japan døde, og ble etterfulgt av sin sønn Yoshihito. Den nye keiseren hadde vært hardt rammet av sykdom i barndommen. Sykdomshistorikken hans omfattet hjernehinnebetennelse, kikhoste, pleuritt og tyfoidfeber, og han var både fysisk og mentalt svekket da han overtok tronen. Yoshihito ble derfor omhyggelig skjermet for offentligheten gjennom hele sin tid som keiser. Et sjeldent unntak var åpningen av parlamentet i 1913, da keiseren skal ha rullet sammen manuskriptet til talen sin og stirret taust på forsamlingen gjennom papirrullen. Fra 1919 til sin død i 1926 hadde han ingen offisielle oppdrag. Likevel skulle Yoshihito gi et betydelig bidrag til Japans historie, om enn indirekte. Hans sønn Hirohito ble den lengst regjerende keiseren i landets historie, med 62 år på tronen.

1935: Den britiske forleggeren Allen Lane sendte ut den første av ti paperbackbøker som markerte etableringen av Penguin Books. Legenden forteller at Lane sto på en jernbanestasjon og ventet på et tog, uten medbrakt lesestoff, da han kom på ideen om å tilby kvalitetslitteratur i billigutgaver som kunne kjøpes i automater for samme pris som en pakke sigaretter. Blant titlene som inngikk i den første bokserien – i dag kjent som «The Original Ten» – var Ernest Hemingways «A Farewell to Arms» og Agatha Christies «The Mysterious Affair at Styles». Det ikoniske omslagsdesignet var skapt av den da 21-årige designeren Edward Preston Young, som også tegnet forlagets logo. Til tross for store opplag er feilfrie førsteutgaver av Penguin-bøkene fra 1935 relativt sjeldne. I forbindelse med forlagets 50-årsjubileum i 1985 lanserte Penguin en boks med nyutgivelser av alle de ti bøkene.

1975: Den amerikanske fagforeningslederen Jimmi Hoffa forsvant under mystiske omstendigheter fra en parkeringsplass utenfor en restaurant i Michigan. Han ble aldri sett igjen. Hoffa var leder for det mektige transportarbeiderforbundet Teamsters Union. Han var gjennom en årrekke mistenkt for å pleie nære forbindelser til mafiaen, og ble i 1964 dømt til åtte års fengsel for bestikkelser. Hoffa var på vei til et møte med mafia-størrelsene Tony Giacalone og Anthony Provenzano da han forsvant. Det er derfor en utbredt antakelse at han ble bortført og myrdet av mafiaen. Hoffa ble erklært død av amerikanske myndigheter i 1982. I 2011 hevdet en tidligere mafioso at Hoffas lik ligger nedstøpt i fundamentet til skyskraperkomplekset The Renaissance Center i Detroit.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse