Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
31 juli 2021 02:00
Del på Facebook

1936: Kong Haakon VII åpnet Trollstigvegen, bedre kjent som Trollstigen, i Møre og Romsdal. Den 56 kilometer lange veien går i sikksakk opp Isterdalen til Stigøra og forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Trollstigen ble anlagt etter om lag samme trasé som en gammel fotsti som ble kalt Kløvstien. Veien har 9 prosent helling og omfatter elleve hårnålsvinger opp den bratte fjellveggen. De fleste av svingene har navn etter basene på de ulike arbeidslagene som hadde ansvaret for byggingen av dem. I 2020 ble 103 år gamle Nikka Myren Grønning den første kvinnen til å få en av svingene oppkalt etter seg («Nikkasvingen»). Grønning arbeidet som kokke under anleggsperioden. Trollstigen er i dag en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

1982: 53 mennesker mistet livet i en trafikkulykke på motorveien A6 utenfor Beaune i det østlige Frankrike. To busser med skolebarn og lærere var på vei til sommerskole i alpene da de ble involvert i en kjedekollisjon med fire personbiler. Bensin fra en opprevet tank tok fyr i veibanen og satte alle de seks kjøretøyene i brann. I den første av bussene ble barna evakuert i tide, men på bussen bak var dørene blokkert av havarerte biler. 44 barn, to lærere og to sjåfører brant inne da bussen ble overtent. Alle de omkomne barna i bussen var fra Crépy-en-Valois, en småby i Nord-Frankrike. Ulykken ved Beaune i juli 1982 var den dødeligste på franske veier gjennom alle tider.

2014: Den verste skogbrannen i nyere svensk historie brøt ut i Västmanland. Brannen, som var antent av en gnist fra en skogbruksmaskin, skal bare ha omfattet et område på ca. 30 x 30 meter da de første brannmannskapene kom til stedet ved lunsjtider. Om kvelden brant 60 hektar. 2. august hadde brannen spredd seg til 2000 hektar, 4. august sto 10.000 hektar (100 km²) i brann. 1200 mennesker ble evakuert fra hjemmene sine, og svenske myndigheter klassifiserte brannen som en nasjonal katastrofe. Røyken fra brannene kunne ses og luktes over store deler av Midt-Sverige. Sterk vind og ekstremt tørr skogbunn gjorde slokningsarbeidet vanskelig, og 5. august sto 150 km² i brann. I løpet av den sjuende og åttende branndagen klarte mannskapene omsider å stanse utbredelsen av ilden. 11. august anså man brannen for å være under kontroll. Slokningsarbeidet ble offisielt avsluttet 11. september. Ett menneske omkom i skogbrannen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse