Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 november 2021 02:00
Del på Facebook

1793: «En kvinne har rett til å bestige skafottet. Hun må få samme rett til å bestige talerstolen.» Slik lyder et berømt sitat av den franske dramatikeren, journalisten og feministen Olympe de Gouges, som selv måtte bestige skafottet i Paris 3. november 1793. De Gouges hadde begynt sin forfatterkarriere i 1780-årene. Produksjonen hennes omfattet essays, manifester og skuespill med samfunnskritisk brodd. Blant hjertesakene hennes var opphevelsen av slaveriet og rettighetene til barn født utenfor ekteskap. Av ettertiden er hun trolig best kjent for sin «Erklæring om kvinnens og medborgerinnens rettigheter» fra 1791, der hun protesterte mot at kvinner ikke var gitt stemmerett i den nye franske forfatningen. Olympe de Gouges ble dømt til døden for oppvigleri og forsøk på å gjeninnsette kongedømmet.

1957: Blandingshunden Laika ble skutt opp i verdensrommet om bord i det sovjetiske romfartøyet Sputnik 2. Hun ble dermed det første levende vesenet i verden som gikk i bane rundt jordkloden, og dessuten et av romfartshistoriens første dødsofre. Laika hadde streifet omkring som løshund i Moskvas gater inntil hun ble fanget og plukket ut til romferden. Under treningsperioden ble hun blant annet anbrakt i stadig trangere bur for å venne seg til forholdene i romkapselen. Sovjetiske romfartsmyndigheter fastholdt gjennom mange tiår at Laika hadde levd i dagevis bord i romkapselen. I 2002 avslørte en sovjetisk romforsker at hunden hadde dødd av stress og overoppheting få timer etter oppskytingen.

2020: En folkeavstemning avgjorde at Mississippi skulle få nytt flagg. Dermed ble delstaten den siste i USA som kvittet seg med det omstridte sørstatskorset i flagget. Det blå andreaskorset med hvite stjerner, vist mot rød bakgrunn, var stridsbanneret til de konfødererte statene (sørstatene) under borgerkrigen. Symbolet har gjennom mange tiår vært gjenstand for intens debatt i USA. Årsaken er sørstatskorsets historiske tilknytning til bl.a. slaveri og raseskiller, og senere til hvit makt-ideologi. Georgia tok farvel med sørstatskorset i flagget sitt i 2001, som den nest siste av delstatene. Florida og Alabama har fremdeles andreaskors i sine flagg, men uten blåfargen og de hvite stjernene. Mississippis nye flagg viser en hvit magnoliablomst på blå bunn omgitt av stjerner, og med teksten «In God We Trust».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse