Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1891: Georges Eugène Haussmann døde i Paris, byen han hadde preget mer enn noen annen enkeltperson. Byplanleggeren Haussmann hadde fått i oppdrag å virkeliggjøre Napoleon IIIs drøm om en moderne hovedstad. I årene fra 1853 til 1870 omskapte han byens ansikt fullstendig. En av hans kjepphester var å rive gamle, fortettede kvartaler og erstatte dem med storslåtte bulevarder, parker og plasser. Hensikten med den omfattende byfornyelsen var å gjøre Paris til en ikke bare vakrere, men også lysere og sunnere by. Kritikerne hevdet at Haussmann vulgariserte byen og raserte historiske bymiljøer. Georges Eugène Haussmann har gitt form til mye av det vi kjenner som dagens Paris. Byplanleggeren er gravlagt på Père Lachaise.

1923: Belgiske og franske styrker rykket inn i Ruhr-området i Tyskland. Bakgrunnen for okkupasjonen var at Tyskland lå etter med krigsskadeerstatningene som landet var pålagt å betale sine fiender etter 1. verdenskrig. Ifølge okkupantene skulle Ruhr fungere som pant inntil Tyskland hadde innfridd sine forpliktelser. I Tyskland var Ruhr-okkupasjonen en rød klut som ga næring til den voksende nasjonalismen i landet. Også utenfor Tysklands grenser var det diskusjon om de store krigsskadeerstatningene som Versaillestraktaten påla landet. Økonomen John Maynard Keynes, som hadde vært britisk delegat i Versailles, trakk seg fra forhandlingene i protest fordi han mente de alliertes krav var for steile og utgjorde en trussel mot hele Europas økonomi. Den fransk-belgiske okkupasjonen av Ruhr varte til august 1925.

1962: Ca. 4000 mennesker mistet livet da et gigantisk is- og steinskred løsnet fra Perus høyeste fjell, Nevado Huascarán. Raset ble utløst da en 6 millioner tonn tung isblokk brakk av fra en bre. Årtier med hyppige ras hadde lært lokalbefolkningen at det vanligvis tok mellom 20 og 30 minutter fra de hørte is- og steinmassene løsne oppe i fjellsiden og til raset nådde bebodde områder. Denne gangen kom imidlertid raset med langt høyere hastighet enn normalt. I løpet av sju minutter nådde det de første landsbyene, der beboerne ennå ikke hadde rukket å komme seg i sikkerhet. Ifølge BBC knuste ismassene ni landsbyer og drepte opptil 90 % av innbyggerne. Et jordskjelv åtte år senere, i mai 1970, utløste et enda større skred fra det samme fjellet. Det antas at 20.000 menneskeliv gikk tapt i den siste katastrofen.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse