Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1927: Fritz Langs filmklassiker «Metropolis» hadde premiere i Berlin. Den dystopiske skildringen av et fremmedgjort, futuristisk storbysamfunn hadde tatt nesten et år å filme, og de monumentale massescenene i filmen skal ha omfattet 37.000 statister. Til Langs bekymring fant det storslåtte filmverket to varme beundrere i Adolf Hitler og hans propagandaminister Josef Goebbels. Sistnevnte var så begeistret at han i 1933 tilbød Lang stillingen som sjef for det tyske UFA-studioet. Ifølge Lang forsikret Goebbels at hans jødiske herkomst ikke var til hinder for ansettelsen, for som han sa: «Herr Lang, vi bestemmer hvem som er jødiske og hvem som ikke er det.» Fritz Lang emigrerte fra Tyskland året etter. Han var amerikansk statsborger fra 1939.

1929: Tegneserien Tintin sto på trykk for første gang. Serien om den unge journalisten Tintin var signert Hergé, et pseudonym for den belgiske tegneserieskaperen Georges Remi. Allerede den første historien – «Tintin i Sovjet» – var preget av en kulturell sjåvinisme som skulle forskrekke ettertiden. Dette trekket ved serien ble ikke mindre påtakelig i album nummer to, «Tintin i Kongo» (1930), som også har høstet kritikk for hovedpersonens grusomhet mot dyr. I en særlig beryktet scene sprenger Tintin et neshorn i lufta med dynamitt. Med sine rene, uttrykksfulle tegninger har Tintin likevel vært et forbilde for mange tegneserieforfattere. Serien ble også en av Europas mest populære i det 20. århundre, oversatt til 50 språk og solgt i 200 millioner album. Hergé rakk å fullføre 23 album før han døde i 1983, 75 år gammel.

2016: David Bowie døde i sitt hjem i New York, 69 år gammel. Bare to dager tidligere hadde briten gitt ut sitt 25. og siste studioalbum, «Blackstar». Bowie ble diagnostisert med leverkreft sommeren 2014. Han orienterte bare de nærmeste om sykdommen, og nyheten om hans bortgang kom derfor overraskende på verden. Siste gang han viste seg offentlig var 7. desember 2015 under premieren på hans egen musikal «Lazarus». David Bowie var ansett som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike musikere. Fra gjennombruddet med «Space Oddity» i 1969 satte han preg på populærkulturen gjennom nærmere et halvt århundre og solgte mer enn 100 millioner plater. I nekrologen 11. januar omtalte Rolling Stone ham som «the greatest rock star ever».

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse