Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1839: Det franske vitenskapsakademi presenterte daguerreotypien for verden. Fotografimetoden var utviklet av kjemikeren og kunstmaleren Louis Daguerre i samarbeid med oppfinneren Joseph Niépche. Allerede i 1827 hadde Niépche tatt det eldste fotografiet man kjenner til, et bilde av den folketomme utsikten fra landstedet hans. I 1838 eller -39 tok Daguerre et oversiktsbilde av Boulevard du Temple i Paris fra vinduet i atelieret sitt. Det antas at gaten var stinn av folk, men fordi eksponeringstiden på bildet var mellom fire og fem minutter, forsvant alle objekter som var i bevegelse. Bare en skopusser og kunden hans, som sto helt i ro, var synlige på det ferdige bildet. De to anses for å være de første menneskene i historien som er avbildet på et fotografi.

1909: Polfareren Ernest Shackleton satte foten på det sørligste punktet som noe menneske hadde nådd til da. Begrepet «Farthest South» betegner menneskehetens fremrykning mot Sydpolen gjennom århundrene. James Cook, James Clark Ross og nordmannen Carsten Borchgrevink var blant oppdagerne som hadde holdt Farthest South-rekorden før Ernest Shackleton og hans menn plantet «Union Jack» i isen i 1909, 180 km fra Sydpolen. Shackleton fikk imidlertid ikke nyte rekorden sin lenge. Den ble slått av Roald Amundsen 7. desember 1911, en uke før den norske Fram-ekspedisjonen nådde polpunktet.

2015: 75 mennesker ble dødelig forgiftet av øl under en begravelse i en landsby i Mosambik. Begravelsen trakk hundrevis av gjester og var knapt over før det lokale sykehuset ble sprengt av pasienter med diaré og magekramper. En av de første som døde, var en kvinne som hadde servert øl fra en bod under selskapet. Foruten de 75 døde ble 230 personer syke i løpet av få timer. Alle oppga at de hadde drukket pombe, en fermentert ølsort brygget på hirse, i begravelsen. En tidlig teori gikk ut på at noen hadde forgiftet ølet med galle fra krokodiller. Etterforskningen viste at ølet var bedervet av en bakterie som kan være dødelig for mennesker, og at tragedien skyldtes et uhell.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse