Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
08 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1731: 17 mennesker omkom da et stort stykke av Skafjellet raste ut i Storfjorden i Stranda på Sunnmøre. Lokalbefolkningen hadde lenge vært oppmerksomme på en dyp sprekk noen hundre meter oppe i fjellet, som den gang het Rammerfjell, og det var ventet at fjellet en dag ville rase ut. 8. januar 1731 løsnet flere millioner kubikkmeter stein fra fjellet og rev med seg gården Uren. Minutter senere slo en 30 meter høy flodbølge inn over tettstedet Stranda og raserte både kirken og flere gårder. Wikipedia oppgir at fem av de omkomne i ulykken var barna på gården Uren. Barna hadde reddet seg opp på hustaket, som fløt på fjorden, men de frøs i hjel i løpet av natten. Den blanke bergveggen som raset etterlot i Skafjellet, er fremdeles godt synlig fra Stranda sentrum.

1935: Elvis Presley ble født i Tupelo i Mississippi. Hans tvillingbror Jesse Garon var dødfødt. Ifølge samtidige beretninger lå det døde barnet på et bord ved siden av barselsengen mens moren Gladys fødte Elvis. Etter fødselen skal Jesse ha blitt lagt i en skoeske og senket i en umerket grav på Priceville Cemetery i Tupelo. Som eneste bror til hele verdens rockekonge har også Jesse Garon vært gjenstand for oppmerksomhet. En konspirasjonsteori går ut på at Jesse levde opp, og at det i virkeligheten var ham (og ikke Elvis) som sto på scenen under mange av Elvis’ konserter. I boka «Inner Elvis» (1996) lanserte psykologen Peter Whitmer en teori om at Elvis helt fra fødselen led av såkalt overlevelsesskyld, og at nøkkelen til Elvis’ tragedie er å finne i tvillingbrorens død. Ved Presleys hjem Graceland ligger en plakett til minne om Jesse Garon.

2010: Spillerbussen til Togos herrelandslag i fotball ble angrepet av terrorister. Laget var på vei til Afrikamesterskapet i Angola og hadde akkurat kjørt inn i den angolanske eksklaven Cabinda, da terroristene åpnet ild. Angriperne tilhørte en lokal separatistbevegelse. Bussjåføren, Togos assistenttrener og lagets pressetalsmann ble drept i angrepet. I tillegg ble sju personer såret, flere av dem spillere. Lagets målvakt fikk så store skuddskader at han måtte oppgi fotballkarrieren. Togos store stjerne, Manchester City-spissen Emmanuel Adebayor, var blant dem som måtte gi førstehjelp til blødende lagkamerater. Han kom selv uskadd fra hendelsen og spilte senere for blant andre Tottenham og Crystal Palace.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse