Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
07 januar 2022 02:00
Del på Facebook

1934: Tegneserien om Lyn Gordon (eng. Flash Gordon) sto på trykk for første gang. Figuren var skapt av tegneren Alex Raymond for å konkurrere med den populære science fiction-serien om Buck Rogers, som hadde gått sin seiersgang i amerikanske aviser siden 1929. Historiene om den kjekke Yale-studenten og polospilleren Gordon kom til å gå som avisstriper inntil 2003. Den første filmen basert på serien kom i 1936. Lyn Gordon ble en sentral inspirasjonskilde for tidlige science fiction-serier som «Superman» (introdusert 1938) og «Batman» (1939). Filmskaperen George Lucas skal dessuten ha hatt Lyn Gordon i tankene da han utviklet «Star Wars»-universet. I Norge debuterte Lyn Gordon som stripe i Norsk Ukeblad allerede i desember 1934. Senere vandret serien videre til bl.a. Detektivmagasinet og Vi Menn.

1979: Kambodsjas hovedstad Phnom Penh ble erobret av vietnamesiske styrker, og Røde Khmer drevet på flukt. Røde Khmer hadde grepet makten i Kambodsja i 1975. Med sin sterkt nasjonalistiske ideologi kom bevegelsen tidlig på kollisjonskurs med sine vietnamesiske naboer. Vietnams regjering i Hanoi anklaget Røde Khmer-regimet for etnisk rensing av vietnamesere og raid mot vietnamesiske grensebyer. Etter en rekke militære trefninger langs grensen mellom de to landene, valgte Hanoi-regjeringen å invadere Kambodsja 1. juledag 1978. Ifølge Wikipedia ble omkring halvparten Røde Khmers styrker utradert i løpet av to uker. De vietnamesiske styrkene ble stående i landet til de offisielt trakk seg ut i 1989.

2015: To væpnede islamister trengte inn i redaksjonslokalene til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris og åpnet ild mot de ansatte. 12 mennesker ble drept og ytterligere 11 såret i skytingen. Redaktør Stéphane Charbonnier og flere av bladets tegnere var blant de drepte. Aksjonen var en hevn for at magasinet hadde publisert satiriske tegninger av profeten Muhammed. To døgn etter angrepet ble gjerningsmennene, to brødre, omringet og drept i skuddveksling med politiet. Redaksjonen i Charlie Hebdo valgte å fortsette arbeidet med den neste utgaven av magasinet. Utgaven ble spredd i nesten åtte millioner eksemplarer, på seks ulike språk, mot et normalopplag på omkring 60.000. Terroranslaget mot Charlie Hebdo var til da det dødeligste på fransk jord siden 18. juni 1961, da 28 mennesker mistet livet i en bombeaksjon mot et tog.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse