Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
12 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1554: Lady Jane Grey, også kjent som Nidagersdronningen, ble halshogd i Tower of London. Kort før kong Edvard VI døde 15 år gammel i juli 1553, sørget han for å ekskludere sine halvsøstre Maria og Elisabeth fra arverekkefølgen til tronen. I stedet utpekte han sin jevngamle slektning Jane til tronfølger. Jane ble proklamert som dronning 10. juli og var regent inntil den 19. i samme måned, da Edvards halvsøster Maria hadde fått overbevist både folk og parlament om at hun selv var den rettmessige tronarvingen. Protestanten Jane ble avsatt og hennes katolske rivalinne inntok tronen som dronning Maria I – senere med tilnavnet Den blodige på grunn av sin nådeløse forfølgelse av protestanter. Unge Lady Jane ble funnet skyldig i høyforræderi og dømt til døden. Janes fødselsår er usikkert, men man regner med at hun var 16 eller 17 år da hun ble henrettet.

1868: Norgeshistoriens antatt dødeligste snøskred gikk ved bygda Lønset i Oppdal. Det kilometerbrede skredet løsnet i 1200 meters høyde i dalsiden over elva Driva og utslettet tre gårder på sin vei. Ifølge en samtidig avisreportasje var gårdene «saa aldeles bortryddede, at der end ikke er Spor at se af, hvor Bygningerne have staaet». 32 mennesker mistet livet i ulykken, som dermed overgikk begge de to skredulykkene som rammet Møre og Romsdal 16. februar 1678, med henholdsvis 28 og 27 drepte. Skredulykken i Oppdal har gått inn i historien under navnet Kletthamranskredet, etter en av gårdene som ble knust under snømassene. Snødybden i det kolossale skredet skal ha vært opptil 60 meter. Det siste av dødsofrene ble funnet i april, to måneder etter katastrofen.

1947: En av de største meteorittene som traff jordkloden i det 20. århundre slo ned i Sikhote-Alin-fjellene øst i Russland. Klokken var omkring halv elleve om formiddagen da øyevitner så en ildkule som lyste så sterkt på himmelen at den overstrålte sola. I neste øyeblikk lød et drønn som kunne høres på 30 mils avstand. Det antas at jernmeteoritten hadde en vekt på mellom 70 og 100 tonn da den traff bakken, og fragmenter av den ble funnet så dypt som seks meter ned i jorda. Forskere anslår at det i gjennomsnitt går 100 år mellom hver gang kloden rammes av et himmellegeme med stor nok masse til å utslette en millionby. Derimot regner det årlig flere titusener av ørsmå meteoritter over jorda. Nedslagene fører uhyre sjelden til personskader – et unntak forekom i 1954, da en kvinne i Alabama ble truffet av en meteoritt hjemme i sin egen stue. Hun kom fra opplevelsen med et gigantisk blåmerke.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse