Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
11 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1902: Arkitekten og industridesigneren Arne Jacobsen ble født i København. Det fortelles at Jacobsen allerede som barn gjorde opprør mot foreldrenes konservative smak ved å male rommet sitt helt hvitt. Som arkitekt skulle han da også få ry som en av funksjonalismens fremste fortolkere i Norden. Likevel er det først og fremst som møbeldesigner han huskes i vide kretser. Med stolklassikere som «Ægget», «Svanen», «Dråben», «Syveren» og «Myren» (dansk for «mauren») har Jacobsen fått innpass i velbergede hjem over store deler av verden. Møblenes enkle og renskårne former gjorde dem godt egnet for masseproduksjon. Om den trebeinte «Myren», som han opprinnelig designet til bruk i kantiner, sa Jacobsen: «Før tok det iallfall en dag å lage en stol. Min kan fremstilles på 10 minutter.» Arne Jacobsen døde i 1971, 69 år gammel.

1928: De 2. olympiske vinterleker ble åpnet i St. Moritz i Sveits. Lekene skulle bli en parademarsj for den norske deltakertroppen, som kom hjem med seks gullmedaljer fordelt på fem vinnere: Johan Grøttumsbråten (18 km langrenn og kombinert), Alf Andersen (hopp), Sonja Henie (kunstløp), Bernt Evensen (500 m skøyter) og Ivar Ballangrud (5000 m skøyter). Med totalt 15 medaljer ble Norge også lekenes mestvinnende nasjon, foran USA og Sverige. Vinterlekene i St. Moritz i 1928 var de første i historien som ble arrangert uten tilknytning til sommer-OL. De foregående vinterlekene, i Chamonix i 1924, ble først i ettertid tildelt status som vinter-OL. I 1948 var St. Moritz på ny vertskap for de olympiske vinterlekene. Også da ble Norge beste nasjon.

1938: Tidenes første science fiction-produksjon for fjernsyn ble sendt på BBC. Den 35 minutter lange TV-filmen var en dramatisering av den tsjekkiske forfatteren Karel Capecs skuespill «R.U.R» fra 1920. Stykket handler om en fabrikk som fremstiller kunstige mennesker med evne til selvstendig tenkning, men uten sjel. På klassisk, dystopisk maner gjør automatene opprør mot sine skapere og overtar verdensherredømmet. I «R.U.R» introduserer Capec termen «robot» (tsjekkisk «robota») som betegnelse på kunstige mennesker. Ordet skriver seg fra middelalderens føydalsamfunn og skal opprinnelig ha referert til livegne bønder. TV-dramatiseringen av «R.U.R.» fra 1938 er ikke lenger å finne i BBCs arkiver, og anses som tapt.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse