Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
14 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1779: Den britiske sjøkapteinen og oppdageren James Cook ble drept under en feide med urinnvånere på Hawaii. Cook er mest kjent for sine tre store stillehavsreiser, som blant annet brakte ham til Tahiti, New Zealand og Australia. Han var også den første europeer som satte fot på Hawaii. Kaptein Cook var ute på sin tredje stillehavsferd da han og mannskapet hans kom i klammeri med Hawaii-boerne om en småbåt som Cook anklaget dem for å ha stjålet. Britene forsøkte å ta gisler for å skaffe seg et forhandlingskort, men mislyktes og ble drevet ut på en strand. Tradisjonen forteller at da britene skulle gå om bord i båtene sine, ble Cook klubbet i hjel bakfra av en høvding ved navn Kalanimanokahoowaha. Øynasjonen Cook Islands i Stillehavet har fått navn etter kapteinen. I tillegg er en mengde steder og institusjoner oppkalt etter Cook.

1928: Skiløperen Per-Erik Hedlund vant Sveriges første gullmedalje i et vinter-OL. Hedlund brøt målseglet på femmila i St. Moritz etter drøyt fire timer og 52 minutter i sporet, iført en helhvit skidrakt som var sydd til ham av en syerske i hjembygda hans i Dalarna. Nettopp drakten hadde vært et stridstema før løpet. Det internasjonale skiforbundet truet Hedlund med diskvalifikasjon om han ikke gikk i Sveriges blå landslagsdrakt. Hedlund mente den hvite drakten var tynnere og lettere å gå med, og nektet å stille til start i noen annen bekledning. Til sist ga skiforbundet etter. Etter Hedlunds gulløp i St. Moritz mente mange svensker at den hvite drakten hans hadde brakt lykke. Siden Hedlunds tid har derfor de svenske landslagsdraktene i langrenn vært tilnærmet helhvite.

1952: Prinsesse Ragnhild åpnet de 6. olympiske vinterleker på Bislett Stadion i Oslo. Fridtjof Nansens sønnesønn Eigil tente olympiailden, og Hjalmar Andersen var fanebærer for den norske troppen under innmarsjen. De 18.000 som fulgte åpningsseremonien fra tribunene hadde hver betalt 25 kroner for billetten. Publikumsmessig ble Oslo-lekene en triumf, med smekkfulle tribuner på nesten alle øvelser. Spesialhopprennet i Holmenkollen trakk alene mer enn 100.000 betalende tilskuere, foruten hordene som hadde flokket seg på Gratishaugen. Også sportslig ble arrangementet en suksess for vertsnasjonen. Norge tok til sammen sju gullmedaljer: Hjalmar Andersen på 1500 meter, 5000 meter og 10.000 meter skøyter; Stein Eriksen i storslalåm; Hallgeir Brenden på 18 km langrenn; Arnfinn Bergmann i spesialhopp og Simon Slåttvik i kombinert.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse