Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1888: Offentlig prostitusjon ble avskaffet i Kristiania. Bystyret hadde legalisert prostitusjon i 1840 for å få bukt med spredningen av kjønnssykdommer. Ti år senere var det 17 bordeller i hovedstaden. I 1880 var antallet sunket til åtte, men tallet på prostituerte som var enten «privatboende» eller «hemmelige» hadde steget til rekordhøyder. Av et ukjent antall sexarbeidere var nærmere 700 kvinner innskrevet som «offentlige fruentimmere» i kommunens registre. Utover i tiåret vokste kritikken både mot den nedverdigende ordningen med obligatorisk visitasjon av kvinnene hos politilegen og det offentlige prostitusjonsvesenet som helhet. I 1887 besluttet Sverdrup-regjeringen at ordningen i Kristiania skulle avvikles.

1961. Hele det amerikanske landslaget i kunstløp ble utslettet i en flyulykke. Troppen var på vei fra New York til Praha for å delta i VM i kunstløp, da flyet styrtet i et myrområde utenfor Brussel. Alle de 72 om bord mistet livet. Foruten hele USAs kunstløplandslag på 18 utøvere, omkom også flere trenere og forbundsfunksjonærer. VM i Praha ble avlyst som følge av ulykken. Det skulle gå sju år før det amerikanske kunstløplaget, som hadde dominert sportsgrenen gjennom 1950-årene, igjen vant en gullmedalje i et internasjonalt mesterskap. Blant utøverne som omkom i flystyrten var den regjerende amerikanske mesteren i kunstløp for kvinner, 16 år gamle Laurence Owen. Owen hadde prydet forsiden av Sports Illustrated bare to dager før katastrofen.

1965: Canada tok i bruk sitt nye nasjonalflagg, kjent som Maple Leaf («lønnebladet»). Flagget erstattet en lokal variant av det britiske handelsflagget, Red Ensign, med rød flaggduk og Union Jack i venstre hjørne. Forut for flaggskiftet raste en lang og bitter strid i parlamentet om hvordan nyskapningen burde se ut. Flagget med det røde lønnebladet på hvit bunn ble designet av historikeren, forfatteren og offiseren George Stanley. Under arbeidet la han vekt på å styre unna formelementer som kunne virke splittende på landets befolkning. Selv lønnebladet ble stilisert for å unngå for sterk identifikasjon med noen av de ti lønneartene som vokser vilt i Canada, og som har varierende utbredelse i de ulike provinsene. Likevel maktet ikke Stanley å gjøre alle til lags. Da flagget skulle heises første gang på Parliament Hill i Ottawa 15. februar 1965, mottok designeren anonyme drapstrusler.

(©NTB)

Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse