Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
16 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1679: To av de mest dødbringende snøskredene i norsk historie rammet Ørsta på én og samme natt. 28 mennesker mistet livet i det såkalte Skylstadskredet ved Norang, mens ytterligere 27 omkom i Valsetskredet ved Bondalseidet. Ifølge Wikipedia har tre av de fem dødeligste snøskredene i Norge gått i det samme området; ved Hjørundfjorden og sidearmen Norangsfjorden. Det tredje var skredet som løsnet fra fjellet Otóla 1. januar 1770 og rammet et brudefølge i tre båter på fjorden. 27 mennesker omkom. Det største kjente snøskredet i Norge var Kletthamranskredet i Oppdal 12. februar 1868, der 32 menneskeliv gikk tapt.

1814: 21 av Østlandets ledende menn kom sammen til det såkalte Stormannsmøtet på Eidsvoll. Mennene var invitert av prins Christian Frederik, som ville innvie dem i sitt forsett om å kreve den norske kronen og høre deres mening om saken. Til prinsens framlegg svarte Georg Sverdrup, ifølge Henrik Wergelands fremstilling: «Dertil har Deres Kongelige Høyhet ikke mer rett enn jeg!» Sverdrup overbeviste prinsen om at hans vei til tronen måtte gå gjennom det norske folkets frie valg, og ikke gjennom en hevdelse av arveretten. På møtet, som fant sted på Eidsvoll verk, ble det bestemt at en riksforsamling skulle sammenkalles den 10. april samme år for å gi landet en ny grunnlov.

1980: Historiens lengste bilkø oppsto i Frankrike. Den umåtelige korken slynget seg i nordgående retning mellom Lyon og Paris og skal ha hatt en lengde på 175 km. Årsaken til fortredeligheten var stor utfart i kombinasjon med dårlig vær. En enda større tålmodighetsprøve var likevel køen som oppsto på Kinas riksvei 110 (G110) 14. august 2010, og som trolig var den verste gjennom alle tider målt etter varighet. Ifølge Wikipedia sto elendigheten på i 10 dager, Forbes Magazine oppgir 12. På det verste beveget bilene seg med en hastighet av 1 km per dag. Enkelte bilister satt fanget i bilene sine i fem døgn. Veiarbeid og uvanlig stor tungtrafikk skal ha forårsaket floken. For småhandlere langs G110 var køen en gullgruve, ettersom de desperate bilistene var villige til å betale ågerpriser for varer som vannflasker, hurtignudler og sigaretter.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse