Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
17 februar 2022 02:00
Del på Facebook

1600: Filosofen og astronomen Giordano Bruno ble brent for kjetteri på Campo dei Fiori («Blomstertorget») i Roma. Protokollene fra rettssaken mot ham er gått tapt, og man vet derfor ikke med sikkerhet hva tiltalen lød på. Det er likevel grunn til å anta at Brunos kritikk av den aristoteliske astronomi, hans avvisning av dogmet om at Jorden var verdens midtpunkt, samt hans teorier om at universet er uendelig og naturen en besjelet helhet, var medvirkende til at han ble fengslet av inkvisisjonen i 1592. Av ettertiden er han blitt ansett som en martyr for moderne ideer. Et vitne til henrettelsen skrev om Bruno at «han fastholdt til det siste sine meninger og kretset om sine tusen villfarelser». I 1889 ble en statue av Bruno reist ved retterstedet på Campo dei Fiori. Torget er i dag en populær turistattraksjon.

1920: Animasjonskunstneren og filmskaperen Ivo Caprino ble født i Kristiania. Han fikk sitt italienskklingende slektsnavn fra faren Mario som var utvandret fra Sardinia. På morssiden var han oldebarn av den nasjonalromantiske maleren Hans Gude. Ivo Caprino debuterte som filmskaper med «Tim og Tøffe» i 1948. Fire år senere vant han prisen for beste barnefilm i Venezia for «Veslefrikk med fela». I 1960-årene ble hans fantasiverden norsk folkeeie gjennom eventyrfilmer som «Askeladden og de gode hjelperne», «Reveenka», «Sjuende far i huset» og «Gutten som kappåt med trollet». Caprinos magnum opus ble den helaftens dukkefilmen «Flåklypa Grand Prix» (1975), som er den mest sette norske langfilmen gjennom alle tider.

1974: Flymekanikeren Robert K. Preston stjal et helikopter fra en flyplass i Maryland og satte kursen mot Washington D.C. Vel fremme i luftrommet over byen kretset han over både Lincolnmonumentet, Washingtonmonumentet og Det hvite hus. Etter en ny sløyfe inn over Maryland vendte han nesen mot hovedstaden for andre gang – nå forfulgt av politihelikoptre – og landet på plenen foran Det hvite hus. Han ble straks arrestert. Preston hadde vervet seg til forsvaret for å bli helikopterpilot, men fullførte aldri utdannelsen. Han oppga i avhør at han stjal helikopteret i protest mot at han likevel var bundet til forsvaret for fire år og måtte gjøre tjeneste som mekaniker. Preston ble dømt til ett års fengsel og dimittert fra flyvåpenet etter endt soning. Hendelsen førte til skjerping av sikkerheten rundt presidentboligen.

(©NTB)

Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse