Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
15 mai 2022 02:00
Del på Facebook

1879: Huldremosekvinnen ble funnet under torvgraving i en myr på Djursland i Jylland. Myndighetene på stedet sendte den dødes klær til oldsaksmuseet i København, men valgte å legge kvinnen selv i en kiste og gravlegge henne på en lokal kirkegård. Hun rakk to netter i graven før hun ble gravd opp igjen, etter at museet hadde anmodet om å få utlevert levningene også. Huldremosekvinnen er datert til eldre jernalder, trolig rundt 100 år e.v.t. Både kvinnen selv og klærne hennes – en drakt av saueskinn og et ankellangt skjørt av brunt, rutete ullstoff – er i dag utstilt i Nationalmuseet i København. Det er ukjent hvor mange myrlik («moselik») som er funnet i Danmark, men det kan dreie seg om flere hundre. Huldremosekvinnen er blant de mest kjente.

1914: Jubileumsutstillingen i Kristiania åpnet portene i Frognerparken. Evenementet var inspirert av de såkalte verdensutstillinger som var på moten i Europa og USA, og ble holdt i anledning hundreårsmarkeringen av Norges grunnlov. Utstillingen skulle være en mønstring av det beste som norsk landbruk, industri, arkitektur og samfunnsliv kunne oppvise. Om lag 200 små og store bygninger ble oppført på utstillingsområdet. Blant de største var Maskinhallen sør for dammene, Industrihallen for enden av broen og den monumentale Hovedrestauranten med fløyer på hver side av Frognerelva. Utenfor det egentlige utstillingsområdet var en fornøyelsesavdeling med karuseller, pariserhjul og lilleputtjernbane, samt en «Kongolandsby» som i ettertid er blitt beryktet. «Byen» besto av stråhytter og var befolket av 80 innleide afrikanere. 1,4 millioner mennesker besøkte utstillingen i løpet av de fem månedene den varte.

1930: Den 25-årige sykepleieren Ellen Church gikk om bord i et passasjerfly i Oakland, som den første av åtte kvinner hyrt inn av flyselskapet United Airlines for å berolige passasjerer under flyreiser. Church ble dermed historiens første flyvertinne. Ideen med «vertinner» som en del av besetningen under flyreiser ble så godt mottatt at den omgående bredte seg til andre flyselskaper. Kravene til de såkalte «sky girls» var imidlertid steile. Ikke bare var det forventet at de om nødvendig hjalp til med drivstoffylling, bagasjestuing og dytting av parkerte fly når de skulle på plass i hangarene. Ifølge reglementet i United Airlines måtte kvinnene være sertifiserte sykepleiere, single, maks 25 år gamle, mindre enn 52 kilo tunge og ikke høyere enn 1 meter og 63 centimeter.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse