Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
07 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1796: En av de største naturkatastrofene i svensk historie inntraff ved Ragundasjön i Jämtland. Ved sjøens østre ende lå Gedungsen, et 30 meter høyt fossefall som var beryktet for å slå i stykker tømmeret under fløtingen. Mot et vederlag på 100 riksdaler påtok kjøpmannen Magnus Huss seg å bygge en fløtingskanal forbi fossen. Natten mellom 6. og 7. juni 1796 brast demningene som var satt opp under byggingen. I løpet av de neste fire timene tømte den to og en halv mil lange sjøen seg for alle sine 300 millioner kubikkmeter vann, som nå veltet ned dalføret og knuste alt i sin vei. Ulykken tørrla Ragundasjön for alltid. Tørrlagt ble også den mektige fossen, som i dag bærer navnet Döda fallet. Deler av tettstedet Hammarstrand er reist på det som en gang var bunnen av Ragundasjön.

1905: Stortinget erklærte unionen med Sverige for oppløst og Norge som en selvstendig stat. Erklæringen ble lest opp av stortingspresident Carl Berner. Stortingsvedtaket fikk massiv støtte i en folkeavstemning 13. august samme år, der 368.208 nordmenn stemte ja til unionsoppløsningen, mens 184 stemte nei. Fra svensk hold anså man Norges ensidige uavhengighetserklæring som ulovlig og dermed ugyldig. Først 26. oktober, en drøy måned etter at de statsrettslige forhandlingene mellom Norge og Sverige var avsluttet i Karlstad, ble Norges uavhengighet formelt anerkjent av den svenske Riksdagen. Samme dag abdiserte Oscar II som konge av Norge. 18. november 1905 valgte et enstemmig Storting prins Carl av Danmark til ny norsk konge. Han tok kongenavnet Haakon VII.

1977: The Sex Pistols skapte furore i London under den storslåtte feiringen av dronning Elizabeths første 25 år på tronen. Midt under festlighetene forsøkte punkbandet å spille sin antirojalistiske låt «God Save the Queen» fra en elvebåt på Themsen. Sangen, som allerede var bannlyst på britisk radio, skulle etter planen avspilles idet båten passerte parlamentsbygningen. Det velkalkulerte stuntet var regissert av bandets manager Malcolm McLaren. En mannsterk politistyrke rykket hurtig ut og stanset arrangementet. Flere av de involverte ble arrestert og bøtelagt. Uansett hadde The Sex Pistols oppnådd det de ønsket, for allerede uken etter nådde «God Save the Queen» andreplassen på den britiske singellista.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse