Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
08 juni 2022 02:00
Del på Facebook

793: Klosteret på tidevannsøya Lindisfarne i det nordøstlige England ble plyndret av vikinger. Angriperne røvet klosterets skatter og drepte flere av munkene, resten drev de på flukt. «Aldri før har en slik skrekk rammet vårt land», skrev en samtidig kronikør. «Hedningene trampet på hellige menns lik som om de var hestepærer på marken.» Vikingraidet mot klosteret på Lindisfarne blir gjerne omtalt som det første på engelsk jord og regnes som starten på vikingtiden. Det er imidlertid mye som tyder på at vikinger hadde gjort flere blodige strandhugg i årene før Lindisfarne-angrepet. Et av dem skal ha inntruffet på Isle of Portland på sydspissen av Dorset i 789. Ifølge overleveringene fikk stedet uventet besøk av tre vikingskip fra Hordaland.

1937: Slagskipet «Blücher» ble sjøsatt i Kiel. Den drøyt 200 meter lange krysseren var bygd ved skipsverftet Deutsche Werke og hadde fått navn etter den prøyssiske feltmarskalken Gebhard Leberecht von Blücher. Skipet hadde en totalvekt med last på 18.200 tonn og en toppfart på 32 knop. Tre dampturbiner med til sammen 32.000 hestekrefter sørget for fremdriften. Standard bemanning var 42 offiserer og 1340 menige. «Blücher» var en av fem tunge kryssere som den tyske marinen fikk bygd i midten av 1930-årene. Ifølge Wikipedia ble skipet endelig ferdigstilt først på høsten 1939, og ikke erklært fullt operativt før 5. april 1940. Dermed rakk skipet bare fire døgn i aktiv tjeneste før det ble senket i Drøbaksundet under Nazi-Tysklands invasjon av Norge.

1949: George Orwells dystopiske roman «Nineteen Eighty-Four» («1984») kom ut i London. Orwell skal opprinnelig ha sett for seg at handlingen skulle foregå i 1980. Deretter flyttet han den fram til 1982, før han til sist landet på årstallet som var en omstokking av 1948, romanens tilblivelsesår. En stund var han også inne på tittelen «The Last Man in Europe». Orwell skrev store deler av romanen på en avsidesliggende bondegård på øya Jura utenfor Skottland. Han var da diagnostisert med tuberkulose og hadde søkt seg til øya på grunn av ensomheten og det milde klimaet. Det utmattende arbeidet med romanen bidro etter manges mening til å fremskynde forfatterens død i 1950. Orwell ble 46 år gammel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse