Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
09 juni 2022 02:00
Del på Facebook

68: Keiser Nero begikk selvmord utenfor Roma, og slekten etter Julius Cæsar døde ut. Nero var den femte og siste av keiserne i det såkalte julo-claudiske dynasti som fulgte etter diktatoren Julius Cæsar, og hadde utspring i patrisierslektene Julius og Claudius. De fire før Nero var Augustus, Tiberius, Caligula og Claudius. Dynastiet skulle få et sammensatt ettermæle. På den ene siden huskes tiden under de julo-claudiske keiserne som et skrekkvelde der maktmisbruk, grusomhet og dekadanse nådde et historisk høydepunkt – ikke minst Caligula og Nero har et belastet rykte. Samtidig peker mange historikere på at perioden var en gullalder for romersk tenkning, litteratur og kunst, og en æra da det romerske keiserriket sto på høyden av sin makt.

1934: Walt Disneys sju minutter lange tegnefilm «The Wise Little Hen» hadde premiere. Den lille filmen ville trolig ha vært glemt for lengst om den ikke hadde omfattet den aller første opptredenen til en figur som skulle bli svært berømt. I filmen strever nemlig grisen Peter Pig og hans gode venn Donald Duck med å finne unnskyldninger for å slippe å hjelpe høna med maisinnhøstingen. Walt Disney fant snart ut at den impulsive og bråsinte anda utgjorde et perfekt motstykke til den mer snusfornuftige Mikke Mus. Disney skal opprinnelig ha fått ideen til Donald-figuren etter å ha hørt en radioreklame med Clarence Nash, en skuespiller som hadde en makeløs evne til å kvekke som en and. Nash skulle gi stemme til Donald gjennom mer enn 50 år.

1971: «Denne dagen kan bli en merkedag i vår økonomiske historie,» sa statsminister Trygve Bratteli da han foretok den offisielle innvielsen av Ekofiskfeltet i Nordsjøen. Han fikk rett. Åpningen av det kolossale petroleumsfeltet på 70 meters dyp, ca. 290 kilometer utenfor fastlandet, ble innledningen til det norske oljeeventyret. Feltet ble oppdaget av Phillips Petroleum Company under prøveboringer i 1969 og var på det tidspunktet verdens største oljefelt til havs. «Jeg håper de forventninger som knytter seg til oljeproduksjonen vil bli innfridd,» sa den alltid nøkterne Bratteli under innvielsestalen, som han holdt om bord på oljeriggen Gulftide. Han la til: «Det vil føre Norge inn i rekken av de oljeproduserende land, med de fordeler og de plikter det medfører for landet vårt.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse