Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
10 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1909: Passasjerskipet RMS «Slavonia» grunnstøtte ved Azorene, og sendte ut historiens første SOS-signal. Siden oppfinnelsen av morsealfabetet i 1838 hadde flere ulike morsekoder vært i bruk som nødsignaler. For å imøtekomme behovet for et standardisert signal som kunne forstås og brukes over hele kloden, ble SOS vedtatt som internasjonalt nødsignal i 1908. Koden ble valgt fordi den var enkel å sende for telegrafistene og lett identifiserbar gjennom forstyrrende støy. Bokstavkombinasjonen SOS har i seg selv ingen betydning. Den populære oppfatningen om at bokstavene er en forkortelse for «Save Our Souls» eller «Save Our Ship», har ikke rot i virkeligheten. SOS-signalene fra «Slavonia» 10. juni 1909 ble oppfattet av to andre skip som kom havaristen til unnsetning. Alle de 494 personene om bord på passasjerskipet ble reddet.

1942: Den tsjekkiske landsbyen Lidice ble jevnet med jorden av tyske SS-styrker. Alle landsbyens 184 mannlige innbyggere over 16 år ble skutt på stedet. Byens kvinner og barn ble sendt til utryddelsesleiren Kulmhof og gasset til døde. Aksjonen var beordret av SS-sjef Heinrich Himmler, som represalie for tsjekkiske fallskjermsoldaters likvidasjon av SS-toppen Reinhard Heydrich to uker tidligere. 24. juni led landsbyen Ležáky samme skjebne. Lidice ble gjenreist etter krigen og gitt status som nasjonalminnesmerke. I 2011 kom den tsjekkiske spillefilmen «Lidice», som forteller historien om byens skjebne. Massakren i Lidice er blitt stående som et av de mest rystende vitnesbyrdene om SS-organisasjonens grusomhet under krigen.

1943: Ungareren László Bíró tok patent på kulepennen. Amerikaneren John Loud hadde riktignok funnet opp en lignende penn allerede i 1888, men aldri fått satt den i produksjon. Det fikk derimot Bíró. Prinsippet med den lille, rullende kula som overfører blekket til papiret slo godt an og danket snart ut fyllepennen som skriveredskap. Bíró hadde base i Argentina og solgte pennene sine nesten utelukkende på det søramerikanske markedet. Franskmannen Marcel Bich, grunnleggeren av Bic, tok ideen med seg til Europa. I desember 1950 lanserte selskapet hans det som skulle bli verdens mest utbredte kulepennmodell: Bic Cristal, klassikeren med gjennomsiktig skaft og blå kork. Ifølge Wikipedia passerte salget av pennen 100 milliarder eksemplarer i 2006. Noen har regnet seg fram til at det er solgt 57 Bic Cristal-penner i sekundet siden lanseringen i 1950.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse