Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
11 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1847: Den britiske marineoffiseren og oppdageren John Franklin omkom under en katastrofal ekspedisjon til Nordvestpassasjen. Franklin og hans mannskap på 129 hadde seilt fra England med skipene «Terror» og «Erebus» i mai 1845, og ble sist sett av europeere i juli samme år. Senere kom det for en dag at skipene ble skrudd ned i isen nordvest for Qikiqtaq (King William Island) i 1846. Franklins dødsdag året etter gikk fram av et notat funnet på stedet hvor deler av ekspedisjonen hadde hatt vinterkvarter. Det antas at samtlige av Franklins menn døde av kulde, sult, forgiftninger og mangelsykdommer over en periode på flere år, de siste kanskje så sent som i 1850. Flere ekspedisjoner dro ut på leting etter de forulykkede og vendte hjem med rystende vitnesbyrd om Franklin-selskapets skjebne. Blant annet var det tegn som tydet på at de desperate mennene hadde spist sine døde kamerater.

1982: Science fiction-eventyret «E.T.» hadde kinopremiere i USA. Filmen var regissert av Steven Spielberg og fortalte historien om en ensom gutt som blir venner med et romvesen som har strandet på Jorden. Spielberg skal ha basert E.T.-skikkelsen på en innbilt lekekamerat han holdt seg med etter at foreldrene hans skilte lag i 1960. Av frykt for at noen skulle kopiere ideen før filmen var ferdig, valgte Spielberg å produsere den under dekknavnet «A Boy’s Life». To kortvokste personer, samt en tolvårig gutt som var født uten bein, skiftet på å bære kostymet til det lille romvesenet under innspillingen. «E.T.» ble 1980-årenes største kassasuksess og holdt rekorden som verdens mest innbringende film i ti år. Spielberg skrev også utkast til en oppfølger, men valgte til sist å skrinlegge prosjektet.

1994: Den 24 år gamle fenriken Mattias Flink skjøt ti personer med automatgevær i sentrum av Falun. Sju av ofrene (fem kvinner og to menn, alle i alderen 20 til 35 år) døde av skuddene. Skytteren ble pågrepet senere samme natt etter en kort skuddveksling med politiet. Den rettspsykiatriske undersøkelsen av gjerningsmannen konkluderte med at Flink led av en rusutløst psykose da han begikk drapene. Han ble likevel holdt ansvarlig for ugjerningene og dømt til 30 års fengsel, med en soningstid på minimum 20 år. Flink ble løslatt 11. juni 2014, på dagen 20 år etter at han begikk drapene i Falun. Ifølge avisen Expressen har han bl.a. arbeidet som skogsarbeider etter løslatelsen, på et sted langt fra fødebyen Falun. Mattias Flink er en av de verste massemorderne i svensk historie.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse