Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
12 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1964: Nelson Mandela ble dømt til fengsel på livstid under en rettssak i Pretoria. Mandela og ni andre ANC-ledere var tiltalt for sabotasje og konspirasjon mot staten. 20. april samme år hadde Mandela holdt en tre timer lang forsvarstale i retten. I talen, som er en av Mandelas mest berømte, sa han blant annet: «Jeg har dyrket idealet om et demokratisk og fritt samfunn der alle kan leve sammen i harmoni og med like muligheter. Det er et ideal jeg lever for og håper å se virkeliggjort. Men det er ved Gud også et ideal som jeg er beredt til å dø for, om det kreves av meg.» Nelson Mandela sonet til sammen 27 år i fengsel. Han ble løslatt i 1990, og i 1993 mottok han Nobels fredspris sammen med president F.W. de Klerk. I 1994 ble han valgt til ny president i Sør-Afrika.

1987: USAs president Ronald Reagan holdt sin mye omtalte «riv muren-tale» ved Brandenburger Tor i Berlin. Reagan var på forhånd blitt advart mot retorikken i talen av sine egne rådgivere, som fryktet at den kunne forstyrre det diplomatiske tøværet mellom USA og Sovjetunionen. Reagan valgte å ikke lytte til rådene. I talen manet han sovjetleder Mikhail Gorbatsjov til å vise sin gode vilje ved å rive Berlinmuren: «Mr. Gorbachev, tear down this wall!» Reagans oppfordring kunne tolkes som et ekko av John F. Kennedys tale i den samme byen i juni 1963, med de berømte ordene «Ich bin ein Berliner.» Enkelte Reagan-lojale kommentatorer hevdet senere at presidentens oppfordring var sterkt medvirkende til at Berlinmuren falt i 1989.

2021: Christian Eriksen fikk hjertestans i det 42. minutt av EM-kampen mellom Danmark og Finland i Parken i København. Den danske landslagskapteinen falt om idet han skulle motta et innkast. Han fikk livreddende behandling på stedet og ble kjørt i ambulanse til Rigshospitalet. De dramatiske TV-bildene fra Parken rystet et hel fotballverden, og mange fryktet at den danske stjernespillerens karriere var over. Selv har han fortalt at han allerede to dager etter kollapsen var sikker på at han ville vende tilbake til toppfotballen. Eriksen fikk senere operert inn en hjertestarter. 26. februar 2022 kunne han feire sin retur til Premier League, da han debuterte for Brentford i en kamp mot Newcastle. Kampen i København 12. juni 2021 var en del fotball-EM 2020, som var utsatt på grunn av pandemien.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse