Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
13 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1952: Den diplomatiske krisen mellom Sverige og Sovjetunionen som fikk navnet Catilina-affæren ble utløst da et svensk etterretningsfly av typen DC-3 forsvant over Østersjøen. Tre dager senere måtte et svensk sjøredningsfly med typebetegnelsen Catilina nødlande, etter at det under søk etter det forsvunne flyet var blitt beskutt av sovjetiske jagerfly. Sovjetiske myndigheter benektet imidlertid enhver kjennskap til den svenske DC-3-maskinens forsvinning. Først i 1991 vedgikk Russland offisielt at flyet var blitt skutt ned av et MiG-15 jagerfly, angivelig fordi det hadde krenket sovjetisk luftterritorium. I 2003 ble DC-3 flyet funnet på 125 meters dyp i Østersjøen – i internasjonalt farvann. Inne i flyet fant man levningene etter fire av de åtte omkomne besetningsmedlemmene.

1956: Real Madrid vant den første utgaven av europacupen for serievinnere (nå Champions League). Spanjolene slo franske Stade de Reims 4–3 i finalen på Parc des Princes i Paris. Real Madrid festet tidlig et jerngrep om europacupen og vant turneringen de fem første årene. De hvitkledde har også vunnet Champions League fem av de siste ni årene. Med totalt 14 seire er Real Madrid uten sammenligning den klubben som har vunnet trofeet flest ganger. Seier nummer 14 kom da spanjolene slo Liverpool 1–0 i årets finale. Takket være Real Madrid er Spania det landet som har vunnet turneringen flest ganger (19), foran England (14) og Italia (12). Finalelagene fra 1956 møttes på ny i finalen i 1959, da Real Madrid vant 2–0. Det var foreløpig siste gang det gamle storlaget Stade de Reims har vært å se i turneringens finale.

1981: En 17-åring avfyrte seks blanke skudd mot dronning Elizabeth under Trooping the Colour-seremonien i London. Militærparaden i London har siden 1748 sammenfalt med feiringen av monarkens fødselsdag. På dronningens 55-årsdag kom hun i pakt med tradisjonen ridende ned paradegaten The Mall på sin svarte hest Burmese – da 17-åringen rettet en startpistol mot henne og tømte den for skudd. Hesten steilet, men dronningen klarte selv å bringe den under kontroll. Gutten ble tiltalt etter forræderiparagrafen og dømt til fem års fengsel. I politiavhør forklarte han at han var inspirert av mordet på John Lennon et halvår tidligere, og den oppmerksomheten som attentatmannen hadde fått. Politiet fant et notat der gutten hadde skrevet: «Jeg skal bli verdens mest berømte tenåring.»

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse