Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
16 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1883: Utdeling av gratis leker ble opptakten til en katastrofe som kostet 183 barn livet i Sunderland nordvest i England. Nærmere 2000 barn var samlet i konserthallen Victoria Hall for å se en forestilling med The Fays, et omreisende ektepar som bl.a. underholdt med trylling og optiske illusjoner. Mot slutten av forestillingen begynte paret å dele ut trehester og andre leker til barna som sto nærmest scenen. I neste øyeblikk stormet rundt 1100 barn ned fra galleriene i salens andre etasje, ivrige etter å sikre seg en gave. Ved bunnen av trappen møtte barna på en boltet dør. 114 gutter og 69 jenter ble klemt i hjel under vekten av den fremadstormende massen, de fleste i alderen sju til elleve år. Blant de døde var en hel søndagsskoleklasse med 30 elever. I Sunderland hedres fremdeles ofrene for katastrofen den 16. juni hvert år.

1967: Den sagnomsuste Monterey Pop Festival begynte i Monterey i California. Festivalen skulle bli en mønstring av noen av de største og mest innflytelsesrike navnene på 1960-tallets musikkscene. Blant artistene som sto på plakaten var The Jimi Hendrix Experience, The Who, Janis Joplin, Otis Redding, Grateful Dead, Eric Burdon and the Animals, The Byrds, Jefferson Airplane, Booker T. & the M.G.’s, Buffalo Springfield og The Mamas & The Papas. Jimi Hendrix’ opptreden huskes ikke minst for framføringen av «Wild Thing», som endte med at han satte fyr på gitaren sin med lighterbensin og knuste den mot scenegulvet. En dokumentarfilm om festivalen, laget av filmskaperen D.A. Pennebaker, kom ut i 1968 under tittelen «Monterey Pop».

1976: Et opprør brøt ut i forstaden Soweto utenfor Johannesburg i Sør-Afrika. Urolighetene begynte etter at tusener av svarte skoleelever demonstrerte mot tvangsinnføringen av afrikaans som offisielt undervisningsspråk. Det sørafrikanske politiet svarte med å slippe løs hunder på de fredelige demonstrantene og deretter åpne ild mot mengden. Nærmere 200 demonstranter skal ha mistet livet. Et av de første dødsofrene var tretten år gamle Hector Pieterson, og bildet av den døende gutten i armene på en medelev var lenge et symbol på motstanden mot apartheidregimets brutalitet. Soweto-opprøret regnes som et vendepunkt i kampen mot apartheid. 16. juni er derfor nasjonal fridag i Sør-Afrika.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse