Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
15 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1844: Charles Goodyear tok patent på vulkanisering av gummi. Prosessen besto i å blande svovel inn i rå naturgummi og varme den opp under trykk. Resultatet var et hardt, elastisk og slitesterkt materiale som kunne anvendes i en lang rekke produkter – Goodyear selv brukte det først til å lage skosåler. Charles Goodyear ble aldri rik av oppdagelsen sin. Mens andre tjente formuer på den framvoksende gummiindustrien, var Goodyear i perioder så pengelens at han satt i gjeldsfengsel. Likevel var han ikke bitter over å se andre høste av det han hadde sådd. «Grunn til å beklage seg,» skrev han, «har man bare om man sår og ingen høster.» Goodyear døde i 1860. Dekkprodusenten Goodyear ble etablert 38 år senere og har ingen forbindelse til oppfinneren.

1888: Vilhelm II ble konge av Prøysen og keiser av Tyskland. Han skulle bli sittende på tronen i 30 år og gå inn historien som Tysklands siste keiser. Her hjemme huskes han ikke minst for sitt nære forhold til Norge og nordmenn. Gjennom mange år ferierte keiseren hver sommer på den norske vestkysten, der han dro på oppdagelsestokt i fjordene i med keiseryachten. Etter brannen i Ålesund i 1904 donerte han et betydelig beløp til gjenoppbygningen av byen. I juli 1914 var «Der Kaiser» gjest på Kviknes hotell i Balestrand, da han mottok telegrammet om at 1. verdenskrig var brutt ut. Tysklands nederlag i krigen skulle bety slutten på det tyske keiserdømmet. Vilhelm II abdiserte i november 1918 og tilbrakte resten av sitt liv i eksil i Nederland. Han døde i 1941.

1899: Christiania Theater holdt sin siste forestilling. Teateret var grunnlagt i 1827 og lå opprinnelig i Teatergata, men flyttet til nye lokaler på Bankplassen etter en brann i 1835. Teatret var et viktig instrument i norske kunstneres kamp mot dansk innflytelse på 1800-tallet. Ved flere anledninger oppsto det håndgemeng i teatersalen mellom norske patrioter og dansksinnede krefter. I senere år ble teatrets repertoar dominert av Henrik Ibsens og Bjørnstjerne Bjørnsons samtidsdramaer. Ibsens «Peer Gynt» ble uroppført ved teatret i 1876, med musikk av Edvard Grieg. Skuespilleren Johanne Dybwad fikk sitt store gjennombrudd ved teatret i 1888. Både teatersjef Bjørn Bjørnson og store deler av staben flyttet over til Nationaltheatret da dette åpnet i 1899. Kort etter ble Christiania Theater revet for å gi plass til Norges Banks nye bygning.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse