Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
21 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1791: Den franske kongefamilien gjorde et mislykket forsøk på å flykte fra Paris. Kong Ludvig XVI, dronning Marie Antoinette og deres barn hadde forlatt Versailles noen måneder etter revolusjonsutbruddet i 1789 og bosatt seg i Tuileries-palasset. Natten til 21. juni 1791 forlot familien palasset i en vogn med kurs for en festning i Montmédy helt nord i Frankrike, der de etter planen skulle være under beskyttelse av 10.000 kongetro soldater. Kongeparet var forkledd som alminnelige borgere, men en mistenksom postmester gjenkjente dem under ferden og varslet revolusjonsmyndighetene. Paret ble arrestert i Varennes, rundt 50 km fra bestemmelsesstedet. Fluktforsøket bidro etter manges mening til at monarkiets posisjon i Frankrike ble ytterligere svekket. Hendelsen har gått inn i historien som Flukten til Varennes.

1970: Brasil ble verdensmestere i fotball etter å ha slått Italia 4–1 i VM-finalen i Mexico City. Kampen på Estadio Azteca var den første i historien der to tidligere verdensmestere møttes i en VM-finale. Carlos Albertos vinnermål på et knallhardt skudd fra 15 meter, etter at totalt åtte av Brasils utespillere hadde vært innom ballen i ett og samme angrep, regnes som et av de vakreste i VM-historien. Med triumfen i Mexico hadde Brasil vunnet fotball-VM tre ganger i løpet av 12 år. Dermed kunne brasilianerne ta med seg VM-pokalen – det såkalte Jules Rimet-trofeet – hjem til odel og eie. Det gjeve trofeet skulle likevel ikke bli stående i brasilianernes premieskap til evig tid. Pokalen ble stjålet i 1983 og er aldri kommet til rette.

2008: Mer enn 800 menneskeliv gikk tapt da cruiseskipet «Princess of the Stars» kantret og sank under en tropisk storm utenfor Filippinene. Skipet tilhørte Sulpicio Lines, et filippinsk rederi som har vært rammet av flere store skipskatastrofer. I september 1998 mistet 150 mennesker livet da passasjerskipet «Princess of the Orient» ble truffet av en tyfon. 389 omkom da det samme skjedde med fergen «Doña Marilyn» i oktober 1988. Verst gikk det 20. desember 1987, da fergen «Doña Paz» kolliderte med et tankskip i nærheten av øya Marinduque. Bare 25 personer overlevde katastrofen, som antas å ha kostet 4386 mennesker livet. Ulykken med «Doña Paz» var den dødeligste skipskatastrofen i fredstid gjennom alle tider. Rederiet Sulpicio Lines skiftet navn i 2009, året etter katastrofen med «Princess of the Stars».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse