Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
20 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1969: David Bowie spilte inn «Space Oddity» i Trident Studios i London. Sangen om astronauten Major Tom og hans farvel til jordkloden skulle bli en av Bowies signaturlåter. Plateselskapet slapp singelen i England 11. juli i håp om å slå mynt på interessen for den nær forestående Apollo 11-ekspedisjonen til månen. Klatringen på hitlistene ble sinket av at BBC nektet å spille sangen før astronautene var trygt tilbake på jorda igjen, og først i september nådde den femteplassen på det britiske platebarometeret. En relansering i 1975 sendte imidlertid sangen helt til topps. Opphavsmannen har fortalt at «Space Oddity» ble til under innflytelse av Stanley Kubricks film «2001: A Space Odyssey» fra 1968. «Jeg var stein da jeg gikk for å se den», forklarte Bowie, «og den var en åpenbaring for meg. Den fikk sangen til å velle fram.»

1976: Den tsjekkiske fotballspilleren Antonin Panenka tok et straffespark som gikk inn i historiebøkene. Anledningen var EM-finalen mellom Tsjekkoslovakia og Vest-Tyskland på Røde Stjerne Stadion i Beograd. På stillingen 4–3 i straffesparkkonkurransen hadde Panenka muligheten til å skyte tsjekkerne til EM-gull. Men i stedet for å skyte hardt og kontant, fintet han målvakt Sepp Maier ut til siden og sendte ballen i en løs bue over ham og inn i nettet. Etter kampen uttalte Panenka at han hadde trent på teknikken i to år og var «1000 prosent sikker på å score». En vellykket Panenka-straffe blir gjerne ansett som en ydmykelse av målvakten. Samtidig løper skytteren en risiko for å feile spektakulært. 8. mai 2021 bommet Manchester City-spiss Sergio Agüero på en Panenka-straffe mot Chelsea, i det som skulle bli hans siste straffespark i City-drakt.

1985: «Arne Treholt, født 13/12 1942, dømmes for forbrytelser mot straffelovens §§ [...] til en straff av fengsel i tyve, 20 år, med fradrag av 518 dager for utholdt varetektsarrest.» Slik lød domsslutningen som ble lest opp i Oslo tinghus av førstelagmann Astri Rynning. Dommen falt på dagen ett år og fem måneder etter at Treholt ble pågrepet av overvåkingspolitiet på Fornebu lufthavn. Retten fant det bevist at Treholt hadde spionert til fordel for Sovjetunionen og Irak, og at han hadde mottatt store pengebeløp for sine tjenester fra de to landenes etterretningsorganer. Treholt ble blant annet dømt for å ha formidlet hemmelig informasjon om Norges militære beredskap til KGB. I tillegg til fengselsstraffen ble han dømt til inndragning av 1,1 millioner kroner. Arne Treholt ble benådet i 1992, etter å ha sonet åtte og et halvt år i fengsel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse