Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
19 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1846: Tidenes første baseballkamp gikk av stabelen i New Jersey. Opprinnelsen til den amerikanske nasjonalsporten har vært gjenstand for mye diskusjon. Da en engelskfødt journalist i 1903 hevdet at den hadde røtter i et britisk slåballspill, skapte det så stor furore i USA at det ble nedsatt en egen kommisjon under ledelse av baseballpresident Abraham G. Mills for å utrede spørsmålet. Fire år senere konkluderte Mills-kommisjonen med at baseball var oppfunnet av den amerikanske offiseren (og senere borgerkrigsgeneralen) Abner Doubleday i 1839. Til tross for at flere historikere har senere avvist den såkalte Dobleday-myten som oppspinn, har den fortsatt mange tilhengere. Baseball begynte for alvor å få nasjonal utbredelse i årene etter borgerkrigen. I 1919 beskrev filosofen Morris Raphael Cohen sporten som «Amerikas nasjonalreligion». En undersøkelse fra 2006 viste at nesten halvparten av alle amerikanere anser seg som baseballfans.

1978: Tegneserien om den dovne og selvopptatte katten Garfield – på norsk kjent som Pusur – debuterte i amerikanske aviser. Skaperen av figuren var Jim Davis, som selv var oppvokst på en gård med 25 katter. Ifølge Davis var både kattens navn og atale personlighet lånt fra tegnerens egen bestefar, James Garfield Davis. Blant de tilbakevendende temaene i serien er Garfields lidenskap for mat og hans forakt for sin klumsete eier. Serien om Garfield ble raskt populær, og allerede to år etter debuten gikk den daglig i 850 aviser. I Norge fikk katten sitt eget serieblad i 1984. 20 år senere var serien spredt til nærmere 2.600 aviser i 111 land. Garfield holdt lenge rekorden som verdens mest lisensierte tegneseriestripe.

1993: Den britiske forfatteren og nobelprisvinneren William Golding døde i Cornwall, 81 år gammel. Goldings mest kjente verk er uten tvil debutromanen «Fluenes herre» fra 1954, om en gruppe skolegutter som strander på en øde øy. Da Golding fikk nobelprisen i 1983, hevdet kritikerne at nobelkomiteen i for stor grad hadde basert tildelingen på dette verket alene. Til Goldings forsvar kan det innvendes at produksjonen hans omfatter tolv romaner foruten «Fluenes herre», samt en diktsamling, et skuespill og tre sakprosabøker. I 1980 ble han tildelt Bookerprisen for «Rites of Passage», det første bindet i trilogien «To the Ends of the Earth». Da avisen The Times i 2008 kåret de 50 beste britiske forfatterne etter 1945, ble William Golding rangert som nummer tre. De to foran ham var George Orwell og lyrikeren Philip Larkin.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse