Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
18 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1815: Napoléon Bonaparte led sitt endelige nederlag under slaget ved den lille belgiske byen Waterloo. Den slagne hærføreren skulle senere gi ulike forklaringer på nederlaget. En gjenganger gikk ut på at han var blitt sviktet av generalene sine, som han mente var blitt bløte, og at den «imbesile» marskalk de Grouchy ikke hadde kommet ham til unnsetning på slagmarken. Dels skylte han på sin motstander, hertugen av Wellington, som han mente hadde tatt så store sjanser under slaget at han ifølge «krigens lov» burde ha tapt. Iblant tok han også selvkritikk for taktiske disposisjoner, som at han ikke hadde satt inn kavaleriangrepene tidligere. Andre ganger helte han til at nederlaget hans ved Waterloo hadde vært skjebnens vilje. På vei ut til sitt eksil på St. Helena skal Napoleon ha utbrutt: «Å! Om jeg bare kunne gjøre det om igjen.»

1928: Roald Amundsen omkom i en flystyrt. Amundsen var om bord i et fransk Latham-fly på leting etter italieneren Umberto Nobiles havarerte luftskipsekspedisjon. Nobile hadde konstruert Amundsens luftskip «Norge» og vært med på ferden da nordmannen fløy over Nordpolen i 1926. Senere skal forholdet mellom de to ha kjølnet på grunn av uenighet om hvem som hadde æren for bragden. Likevel meldte Amundsen seg frivillig til leteaksjonen da Nobile havarerte med luftskipet «Italia» utenfor Nordaustlandet. 1500 letemannskaper fra sju nasjoner deltok i aksjonen. De siste signalene fra Amundsens fly ble oppfanget tre timer etter at det tok av fra Tromsø. Det antas at flyet styrtet i havet i nærheten av Bjørnøya. Umberto Nobile ble til sist reddet ut av et svensk fly, etter å ha vært strandet i isødet i en måned.

2006: Gustav Klimts maleri «Portrett av Adele Bloch-Bauer I» fra 1907 ble solgt for 135 millioner dollar, den høyeste summen som noensinne var lagt på bordet for et maleri. Dermed røk den 16 år gamle prisrekorden til Vincent van Goghs «Portrett av Dr. Gachet», malt i 1890. Klimts bilde var bestilt av modellens ektemann, bankieren og sukkerprodusenten Ferdinand Bloch-Bauer. Den samme Adele sto også modell for det velkjente «Judit med Holofernes hode» fra 1901. Kunsthistorikerne strides om hvorvidt Klimt var Adele Bloch-Bauers hemmelige elsker. Det er imidlertid enighet om at portrettet av henne representerer et høydepunkt i østerrikerens «gylne periode». Klimts maleri av Adele Bloch-Bauer beholdt ikke prisrekorden lenge. Allerede i november 2006 ble det slått av Jackson Pollocks «No. 5, 1948».

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse