Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
24 juni 2022 02:00
Del på Facebook

217 f.v.t.: Hærføreren Hannibal regisserte et av historiens mest berømte bakholdsangrep under slaget ved Trasimene i Umbria. Slaget var en del av 2. Punerkrig og sto mellom Hannibals karthagiske hær og en romersk armé under ledelse av konsul Flaminius. Hannibal gjemte store deler av styrkene sine på høydene rundt en slette nord for Trasimenesjøen. Deretter lokket han den romerske hæren gjennom en trang dal som førte ut på sletta. Da romerne kom ut i åpent lende, gikk Hannibals skjulte horder til angrep fra alle kanter. Ifølge Wikipedia ble Flaminius og ca. 15.000 av hans menn drept i løpet av tre timer, og like mange tatt til fange. Året etter slo Hannibal romerne på ny i slaget ved Cannae i det nåværende Puglia, der det er anslått at mellom 50.000 og 60.000 soldater falt på én dag. Hannibal har gått inn i militærhistorien som en av tidenes dyktigste strateger.

1535: Anabaptist-opprøret i den tyske byen Münster endte. 18 måneder tidligere hadde en sekt av radikale anabaptister («gjendøpere») tatt kontroll over byen og innstiftet et teokrati. De nye makthaverne, som var inspirert av anabaptistprofeten Melchior Hoffmanns apokalyptiske visjoner, for nådeløst fram mot enhver som ikke underkastet seg regimet. En hær under ledelse av byens avsatte biskop omringet Münster i april 1534. Etter seig motstand fra de væpnede anabaptistene inne i byen, klarte beleirerne å sprenge seg gjennom forsvarsverkene 24. juni 1535. Hevnen over opprørslederne ble grusom. I januar året etter ble tre av dem torturert i full offentlighet og henrettet på byens torg. Likene deres ble plassert i tre bur som ble heist opp i tårnet i St. Lamberti-kirken midt i byens sentrum. Burene henger der fremdeles.

1963: Programposten «Reiseradioen» gikk på lufta for første gang. Ideen til konseptet var unnfanget av programsekretær Johan Vigeland i NRK, som også ledet jomfrusendingen. Kjenningsmelodien – åpningssekvensen til «The Kid From Red Bank» med Count Basies orkester – var på plass fra første stund. På kjøreplanen for programmet sto blant annet rapporter om badetemperaturer, en prat om fiske, et intervju med en lege om heteslag og solstikk, samt nyheter på engelsk, fransk og tysk. Et selvsagt innslag var også værmeldingen, som ble lest uten utenomsnakk av statsmeteorolog Grytøyr. Også musikk var en bærebjelke i programmet. Lytterne fikk bl.a. høre «Marienlystvalsen» med Arnt Haugens trekkspillorkester og «Foot Tapper» med The Shadows. Siden 1963 har «Reiseradioen» gått hver sommer på NRK.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse