Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
NTB
Det hendte
NTB
26 juni 2022 02:00
Del på Facebook

1621: Christence Kruckow ble henrettet for trolldom, som den eneste adelige personen i dansk historie. Hekserilovgivningen i Danmark var blitt sterkt innskjerpet under kong Christian IV, og krevde at utøvere av svart magi skulle «straffis paa deris Hals uden ald Naade». Utfallet var derfor gitt da den rundt 60-årige Kruckow ble stilt for retten. Blant forbrytelsene hun var tiltalt for var utplassering av talende katter og griser på en kirkegård i Aalborg. Hun skulle også ha født et «trold» i kompaniskap med andre trollkvinner en Luciakveld, samt deltatt i heksesabbater på Bloksberg ved minst to anledninger. Kort før henrettelsen testamenterte Christence Kruckow en pengegave til understøttelse av fattige studenter. Legatet hennes eksisterte helt til begynnelsen av 1900-tallet og var kjent som «Den halshuggede jomfrus legat».

1892: Den amerikanske forfatteren Pearl S. Buck ble født i West Virginia. Hun tilbrakte de første 18 årene av livet i Kina, der foreldrene var misjonærer. Inntrykkene derfra kom til å prege Bucks forfatterskap. I 1931 fikk hun Pulitzer-prisen for romanen «Den gode jord», som skildret livet på den kinesiske landsbygda, og toppet amerikanske bestselgerlister i to år. I 1938 ble Pearl S. Buck hedret med Nobelprisen i litteratur. Tildelingen er en av de mest omstridte i Nobelprisens historie, og mange litteraturvitere har hevdet at Buck ikke var prisen verdig. William Faulkner, som selv skulle få prisen 11 år senere, skrev til en venn at han heller ville være prisen foruten enn å havne i selskap med en forfatter som Buck. Pearl S. Buck skrev et 40-talls romaner og ga dessuten ut en mengde bøker i andre sjangrer. Hun døde i 1973.

1959: Ingemar Johansson ble den første og hittil eneste svensken som har vunnet en VM-tittel i tungvektsboksing. Johansson hadde vunnet OL-sølv i 1952, men hadde ingen imponerende merittliste som proffbokser. Han var derfor ansett som sjanseløs da han møtte tittelforsvarer Floyd Patterson til VM-kamp foran 30.000 tilskuere på Yankee Stadium i New York. Hjemme i Sverige hadde drøyt tre millioner benket seg foran radioapparatene for å høre direktesendingen fra kampen på Radio Luxembourg. De fikk høre at «Ingo» slo mesteren i gulvet sju ganger i løpet av tredje runde, før han satte inn nådestøtet og slo Patterson ut på teknisk knockout. Johanssons sensasjonelle seier i New York rystet en hel bokseverden. Under returoppgjøret året etter var det Johanssons tur til å bli rystet. Patterson vant på en susende knockout i femte runde, og ble den første tungvektsbokseren i historien til å gjenerobre en tapt VM-tittel.

(©NTB)

Annonse
Annonse
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse
KSU – Vipps – mobil

Innlogging

Annonse
KSU – Vipps – mobil

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse