Vi bruker informasjonskapsler for å forbedre brukeropplevelsen. Besøk vår personvernside for mer detaljer.
Annonse
KSU – Vipps – desktop
NTB
Det hendte
NTB
03 juli 2022 02:00
Del på Facebook

1711: En plakat ble slått opp i København som forkynte at «intet lig herefter, som hastig er bortdød,» måtte begraves med noen form for seremoni. Plakaten kunngjorde også at enhver som hjalp flyktninger fra det pestrammede Helsingør ville bli straffet «på livet uden al nåde». Oppslaget markerte begynnelsen på det som skulle bli den verste pestepidemien i Københavns historie. Sykdommen var utløst av den samme bakterien som hadde brakt Svartedauden drøyt 350 år tidligere, og til tross for at man opprettet karantenestasjoner etter inspirasjon fra italienske bystater, viste epidemien seg umulig å kontrollere. Byllepesten utslettet en tredel av byens befolkning på 69.000. Pesten i 1711, som aldri nådde Norge, var det siste større pestutbruddet som har rammet København.

1863: Slaget ved den lille byen Gettysburg i Pennsylvania endte etter tre dager. Kampene ved Gettysburg var de blodigste i hele den amerikanske borgerkrigen og blir av mange historikere ansett som et vendepunkt i krigen. Slaget påførte sørstatsgeneral Robert E. Lee hans første nederlag i krigen og satte bom for planene hans om å avansere nordover. Da kruttrøyken lettet, var 46.000 soldater fra begge sider enten drept, såret, savnet eller tatt til fange. 19. november samme år, ved innvielsen av en kirkegård for de falne ved slaget, holdt president Abraham Lincoln en tale på stedet. I talen slo han fast at frihet, likhet og demokrati skulle være nasjonens bærebjelker. Gettysburg-talen varte i litt over to minutter og inneholdt bare 270 ord, men er likevel en av de mest berømte i amerikansk historie.

1988: Et sykkeltyveri ble opptakten til de såkalte Åmselemordene i Västerbotten. Et ungt kjærestepar fra Finland var på tyvetokt gjennom Sverige, da de stjal en sykkel i tettstedet Åmsele. En familie på tre tok opp jakten på tyvene. Faren og sønnen på 15 år tok igjen paret ved en kirkegård, der Juha Valjakkala (23) skjøt dem begge med et haglgevær. Kort etter slo han i hjel moren med det samme geværet. Drapene utløste en omfattende politijakt gjennom Sverige, Finland og Danmark. Etter en uke på flukt ble paret pågrepet på et tog i Odense. Hendelsene er dramatisert i Jan Troells prisbelønte spillefilm «Il Capitano» (1991), med Antti Reini og Maria Heiskanen som det jagede paret. Filmen vant Sølvbjørnen under filmfestivalen i Berlin i 1992.

(©NTB)

Annonse
Annonse
KSU – Vipps – mobil
Annonse
KSU – Vipps – desktop
Annonse

Innlogging

Annonse

Støtt KSU.NO via bank eller Vipps.

Annonse